АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В ОТАВА, ДЕМОНСТРАНТИ БЛОКИРАХА И КАНБЕРА

Протести срещу изискванията за ваксинация в Канада
07.02.2022 / 08:30

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в неделя следобед, след като около 500 камиона и превозни средства с "Конвоя на свободата" продължават шестват по улиците на канадската столица в знак на протест срещу задължителното ваксиниране, съобщи news.bg, позовавайки се на Fox News.

"Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на жителите, породени от продължаващите демонстрации и подчертава необходимостта от подкрепа от други юрисдикции и нива на управление", се казва в изявлението.

Извънредното положение дава на града по-голяма гъвкавост за предоставяне на основните услуги за жителите му.

Полицията на Отава съобщи в неделя сутринта, че от събота сутринта са издадени над 450 фиша за различни нарушения. Те също така обявиха, че са образували 97 разследвания за престъпления.

Демонстрациите в града продължават вече повече от 10 дни.

В събота хиляди хора демонстрираха в канадски градове, включително финансовия център Торонто, докато протестите се разпространяваха от Отава.

Докато репортажи в медиите показаха и обществена подкрепа за протестиращите шофьори на камиони, то премиерът Джъстин Трюдо твърди, че обществеността е гневна заради шума и вандалски акции сред демонстрантите. Все пак, той обеща властта да не хвърля армията срещу тях.

 

Група демонстранти против ваксинациите блокираха австралийската столица Канбера преди завръщането на федералния парламент във вторник, съобщи "Блумбърг".

Стотици автомобили и камиони, развяващи австралийски знамена, военни знамена и предизборни банери за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, демонстрираха в града през последната седмица, за да призоват за прекратяване на изискванията за ваксинация в предприятията и местата на работа.

Малък брой полицаи бяха изпратени на летището, за да попречат на демонстрантите да стигнат до сградата.

Протестите в Канбера повториха подобни демонстрации в канадската столица Отава, където стотици шофьори на камиони и други демонстранти окупираха улиците на града, за да призоват за прекратяване на ограниченията за Covid-19.

Австралийските протести привлякоха смесени демонстранти, според агенцията. Те включват привърженици на движението "суверенни граждани", което обикновено вярва, че хората не са обвързани с определени закони, както и привърженици на конспиративни теории в стил QAnon, които твърдят без доказателства, че правителството се управлява от тайна мрежа от педофили, които трафикират деца.

Нито премиерът Скот Морисън, нито опозиционната Лейбъристка партия, са коментирали протестите в Канбера.

Австралия е една от най-ваксинираните страни в света, като почти 94% от населението над 16 години е получило и двете дози ваксини срещу Covid-19. Въпреки че правителството не направи ваксинирането на гражданите задължително, много хора са били длъжни да си поставят и двете ваксини, преди да могат да се върнат на работа. Сред тях са здравните специалисти.

Въпреки високите нива на ваксинация, гласовито малцинство от австралийците отказаха ваксините, което доведе до протестите в Канбера. Докато демонстрантите срещу ваксинацията твърдят, че техният брой понякога е достигал над 100 000, местните медии посочват, че общият брой на присъстващите е близо до няколко хиляди.

Неделните демонстрации последваха седмици на инциденти в столицата с участието на протестиращите, включително множество сблъсъци пред сградата на парламента на Австралия и опити за блокиране на Националния пресклуб във вторник, когато премиерът Скот Морисън изнасяше реч.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев