АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРЕМИЕРЪТ В ШЕСТВИЕ ЗА 150 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Президентът и премиерът в шествие за 150 г. от рождението на Гоце Делчев
04.02.2022 / 19:25

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков пристигнаха в Благоевград и застанаха рамо до рамо сред стотиците граждани във факелното шествие и тържеството по повод 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. "Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека да я почетем подобаващо", каза президентът Радев и отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

На тържеството на пл. "Македония" пред паметника на Гоце, Радев каза, че "в историята на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост". "Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно го пачитаме, както би желал и самият той. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Убеден съм, че ще го сторим", каза в словото си Радев.

Премиерът Кирил Петков пък, отдавайки своето своето уважение и почит към делото на Гоце, заяви: "Не е ли странно точно признателността към този герой някои да я използват за разделение от двете страни на границите".

Ето и цялата реч на президента Румен Радев:

В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи.

Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.

И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.

Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение.

През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност.

Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.

Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.

Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история.

Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев