АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ И КИТАЙ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО

 Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин
04.02.2022 / 15:48

Китайската страна се отнася с разбиране и подкрепя повдигнатите от Руската федерация предложения за дългосрочни прани гаранции за сигурност в Европа. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин след преговорите им в Пекин. Документът е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

В изявлението се подчертава, че денонсирането от страна на Съединените щати на редица важни международни споразумения в сферата на контрола над оръжията влияе крайно негативно на регионалната и международната сигурност и стабилност.

Москва и Пекин се обявяват против по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираната си политика от времето на Студената война и да уважава суверенитета, сигурността и интересите на другите страни, пише в текста.

Според Русия и Китай създаването на “тристранното партньорство”между Съединените щати, Великобритания и Австралия противоречи на задачата за постигане на сигурност и устойчиво развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион. Руската страна подкрепя принципа за “единен Китай”, потвърждава, че Тайван е неотменна част от Китай и се обявява против независимостта на Тайван под каквото и да било форма, пише в текста на изявлението.

Путин заяви на китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток. Путин каза също, че руският петролен бизнес има "нови решения" за доставките на въглеводороди за Китай.

По време на срещата си с президента Си, преди откриването на Зимните Олимпийски игри в Пекин, Путин приветства близките отношения между Русия и Китай. Връзките на Москва с Пекин са от "безпрецедентен характер и пример за достойни отношения", каза Путин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев