АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В КАНАДСКАТА СТОЛИЦА ОБМИСЛЯТ ВОЕННА НАМЕСА СРЕЩУ БЛОКАДАТА

Протест срещу зеления сертификат в Канада
04.02.2022 / 09:13

Полицията в Отава предупреди, че може да се наложи да извикат армията на Канада, за да разтурят "незаконната" блокада в столицата на страната, на фона на нарастващото напрежение между местните жители и протестиращите, които се противопоставят на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. За събитията в столицата и град Кутс, до границата със САЩ, разказва Guardian.

Шефът на полицията в Отава Питър Слоли предупреди в сряда, че служителите му нямат ресурс да премахнат камионите, паркирани от протестиращите в националната столица, добавяйки, че ръководството на града обмисля да поиска помощ от канадските въоръжени сили. Но той предупреди, че включването на военни части носи "огромен риск", тъй протестиращите изглежда имат оръжие.

"Ние на искаме бунтове, но сме готови да обмислим всички варианти", каза той.

Шефът на полицията каза още, че в организацията и финансирането на протестите "значителна роля" имат елементи от Съединените щати.

Кампания в подкрепа на демонстрантите събра през последните дни повече от 10 милиона канадски долара ($7,9 млн.) за протестните действия.

Властите очакват през уикенда в града да пристигнат още протестиращи и описват ситуацията като "нестабилна".

В сряда протестиращите публикуваха изявление, в което твърдят, че съчувстват на гражданите за проблемите, които им създават, но добавиха, че камионите ще напуснат само след като федералното правителство отмени ограниченията за обществено здраве, много от които са под провинциална и общинска юрисдикция.

Много високопоставени консервативни законодатели подкрепят протестиращите.

Противостоянието близо до граничния град Кутс в провинция Албърта навлезе в петия си ден, като десетки камиони са блокирали достъпа до ключова магистрала, използвана за влизане в Съединените щати. Градът е важен граничен пункт за износа на месо от Албърта и вноса на фураж за добитъка.

Във вторник полицията постави ултиматум на протестиращите, като ги заплаши с арести, ако не освободят пътя. Малка група си тръгнаха, но много камиони останаха. Други пробиха полицейска барикада, за да се присъединят към блокадата.

Премиерът на Албърта Джейсън Кени осъди "незаконните" блокади, призовавайки протестиращите да се приберат по домовете си. Пред репортери, той заяви, че хора, съпричастни към протестите, са нападнали полицаи и са блъскали членове на RCMP.

"Без колебание осъждам тези действия и призовавам за спокойствие сред всички, които подкрепят участващите в тази блокада", каза Кени.

След като през 2020 г. поредица от блокади, предизвикани от групи от коренното население, парализираха железопътния трафик, провинциалното правителство на Кени прие закон, който позволява допълнителни наказания срещу протестиращи, блокиращи магистрали и друга ключова инфраструктура.

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев