АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце Делчев
04.02.2022 / 08:41

Животът и делото на Гоце Делчев са вплетени дълбоко в историята и настоящето на Пиринска Македония. В двора на черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград се намира мемориалът-костница, в който са погребани неговият баща Никола и други членове на Делчевия род, които се заселват в Горна Джумая като бежанци от родния Кукуш, днес град Килкис, Гърция. Тук е и последната спирка на българската мъжка гимназия в Солун, сега Национална хуманитарна гимназия, чийто възпитаник е бил Гоце Делчев и където е започнала неговата революционна дейност.

Благоевград и България днес се прекланят пред делото и идеалите на Гоце Делчев - един от най- значимите български революционери и ръководител на борбите за освобождението на Македония и Одринска Тракия от османско иго. Кулминацията по отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев ще бъде пред паметника му на площад „Македония“, където се очаква да присъстват президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

В Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на революционера, а в читалището на Благоевград ще има открит урок за Гоце Делчев. В 17 часа от Съдебната палата тръгва шествие до внушителния паметник на войводата, а в тържествения ритуал ще се включат представителна рота от военното формирование в областния център и членове на дружество „Традиция“. Програмата ще завърши с тематичен спектакъл на ансамбъл „Пирин“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев