АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САМО СЪС 134 ГЛАСА ПАРЛАМЕНТЪТ СЪЗДАДЕ ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Народно събрание
03.02.2022 / 12:16

Депутатите одобриха проекторешението на "Демократична България" за създаване на Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията. Тя обаче бе създадена с едва 134 гласа "за".

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказаха да предложат членове за комисията.

Този факт отсега подсказва, че комисията ще работи трудно, защото, за да мине проект за промени в конституцията той трябва да бъде подкрепен от две трети от всичките 240 депутати или 160.

Трите парламентарни групи, които не излъчиха членове в комисията, имат общо 96 народни представители.

С други думи конституционното мнозинство е крехко, защото се крепи на 4 гласа.

"Продължаваме промяната" предложи Стойо Стоев и Ирена Стефанова. БСП предложи за членове на комисията Филип Попов и Явор Божанков. ИТН издигна Ива Митева и Андрей Михайлов за членове.

"Демократична България" предложи Христо Иванов за председател, а за член Атанас Славов. Със 125 "за" Христо Иванов ще оглави Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията.

Предложението бе внесено от Христо Иванов от ДБ, който възторжено обяви, че точно сега е моментът за реконструкция на основния закон, макар да няма парламентарно мнозинство за това.

Елена Гунчева от "Възраждане" сподели възхищението си от оптимизма на ДБ, че ще се създаде временна комисия. По думите й този парламент нямал нужната обществена подкрепа, за да осъществи измененията в основния закон. Предложението е крайно нецелесъобразно и трябва да бъде отхвърлено, настоя Гунчева и обяви, че за хората по-важни са инфлацията и галопиращите цени.

Хамид Хамид от ДПС заподозря, че се създава временна комисия за промени в основния закон, за да се намери комисия, която да оглави Христо Иванов. "Имаме нужда от конституционни промени, но не знам защо е избран подходът за временна комисия", каза Хамид. Той пита защо не са избрали такава комисия още от предното Народно събрание. 60 подписа винаги могат да се намерят, но къде ще намерите 160 гласа? Докога ще играете филма "Ще ви смачкаме?", добави Хамид и обяви, че днес ДПС ще представи на всички ПГ своя проект за изменение и допълнение на Конституцията на България.

"Никой не се кара с паднал ангел, нямам намерение да се карам с вас. Отидохте във Велико Търново на изборите, но не взехте мандат, никой не иска Прокопиев и Христо Иванов. Няма да участваме в сценарий, разиграван от олигарха Прокопиев", обяви тойи заяви, че ДПС няма да подкрепи създаването на тази комисия, тъй като има постоянна комисия по конституционни и правни въпроси, където трябва да се състои дебатът за правосъдна реформа и промени в Конституцията.

Тома Биков от ГЕРБ назова обидата на партията от това, че я наричат "мафия" и попита защо искат тяхната подкрепа в този случай. Или ни смятате за партия, или за мафия. Като ни смятате за мафия, защо искате да водите диалог с мафията?"

Тома Биков заяви, че вече са свикнали с обидите, но настояват управляващото мнозинство да им позволи от време - навреме да му помагат да се разграничава от изказвания на вътрешния министър Бойко Рашков. "Той продължава да ни нарича така", поясни Биков.

"Ние сме готови да говорим с вас, но вие готовите ли сте да говорите с терористи? Има ли някой, който ще каже - "Искаме да говорим с ГЕРБ", попита още веднъж Биков. Ясно е, че никаква Конституция не може да се промени без нашите гласове. Радваме се, че днес сме стигнали до теза, че трябва да има диалог и единство. Доколко е легитимно Народно събрание, което може да прави промени в Конституцията, е въпросът. Ние идеи имаме. Вашите предложения са менливи, Гьоте казва, че всички менливо изчезва", добави още той и попита има ли единство в управляващото мнозинство за промени в Конституцията.

"Ние ще подкрепим тази комисия и се надяваме да оцените този жест, ние нямаме необходимост нито от комисията, нито от това да участваме в нея", заключи Тома Биков.

Тошко Йорданов от ИТН получи наказание - "забележка" от председателя на НС за изказвания от трибуната. Първото му - към депутата Петър Петров от "Възраждане", че е направил глупаво изказване, а второто - към ГЕРБ, че са "мафиотска организация и има да извърви път, за да стане партия". В отговор на председателя на НС Никола Минчев, който му направи забележка за квалификациите, той каза, че са умишлени, за което получи наказанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев