АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ПРЕМЕТНАХА РУСИЯ С ОБЕЩАНИЕТО НАТО ДА НЕ СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК

Президентът на РФ Владимир Путин
02.02.2022 / 10:03

Русия беше "преметната" с обещанието инфраструктурата на НАТО да не се премества на изток нито със сантиметър, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

„Искам още веднъж да обясня логиката на нашето поведение и нашите предложения: както знаете, ни бяха дадени обещания инфраструктурата на НАТО да не напредва на изток нито със сантиметър. Всички добре знаят това“, припомни руският държавен глава на пресконференция във вторник след разговорите в Кремъл с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава ТАСС. „Днес виждаме къде се намира НАТО: Полша, Румъния, балтийските страни. Те казаха едно, направиха друго", добави Путин.

Президентът на Русия припомни, че след това САЩ се оттеглиха от договора за противоракетна отбрана. „Дълго ги уговаряхме да не правят това. Това е един от основополагащите фундаментални договори за гарантиране на сигурността в света. Въпреки това САЩ направиха това, което направиха – излязоха, а сега пусковите установки за противоракетна отбрана са в Румъния и в Полша се създават, ако още не са го направили", заяви Владимир Путин. Той посочи, че в тези страни има пускови установки МК-41, на които могат да се монтират ударни системи "Томахоук", които ще покрият територията на Русия на хиляди километри. "Е, това не е ли заплаха за нас?", попита руският президент.

„В член десет от договора от 1949 г., ако не ме лъже паметта, е записано, че алиансът, в съгласие с всички участници и членове на НАТО, може да приеме други европейски държави в тази организация. Може, но не е задължен", каза руският президент. Според него "същите Съединени щати, същото НАТО може да каже, включително и на Украйна: "Ние искаме да гарантираме вашата сигурност, ние го ценим, уважаваме вашето желание, но не можем да ви приемем, защото имаме други приети по-рано международни задължения.” „Какво е непонятно или дори обидно за Украйна?”, изрази недоумение Путин.

Той е убеден, че „е необходимо да се намери начин да се гарантират интересите и сигурността на всички участници в процеса: Украйна, европейски държави и Русия. Но това може да стане само със сериозно, внимателно отношение към документите, които предложихме.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев