АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ ОСТАВКАТА НА ЦАЦАРОВ

 Сотир Цацаров
02.02.2022 / 08:37

Очаква се днес депутатите да обсъдят дали да прекратят предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

„Има такъв народ“ предлага подадената оставка от Сотир Цацаров да бъде гласувана на днешното пленарно заседание.

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви мотивите си да се оттегли предсрочно от поста. Той посочи, че безкрайните упражнения с името му са довели до това решение и иска да запази достойнството си. Освен лични, изтъкна и професионални мотиви да напусне поста.

Това се случва в момент, в който управляващите обсъждат какви да бъдат промените в антикорупционното законодателство. В началото на седмицата Сотир Цацаров изпрати в Народното събрание препоръките си за промените в закона.

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат деполитизация на системата. Те забраняват осъществяването на политическа и партийна дейност в детските градини и училищата.

Целта на измененията, внесени от правителството, е да се осигури независимост и пълна забрана на политическа агитация в системата.

В седмичната програма на парламента е и проекторешението на „Демократична България, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ за създаване на временна анкетна комисия за промени в конституцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев