АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБМИСЛЯТ НОВО ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ СЛЕД 1 ЮЛИ

Георги Гьоков
01.02.2022 / 12:18

"Работим върху много варианти за преизчисляване на пенсиите от 1 юли, така че да се компенсират COVID добавките". Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

"Не е нормално в една държава повече от половината от пенсионерите да получават минимална пенсия, без да се отчита техния осигурителен принос. Волята на това правителство и социалната политика е индивидуалните пенсии да се получават според осигурителния принос към системата, а всички, които са под линията на бедност с тази пенсия и нямат други доходи, да бъдат подпомагани до линията на бедност, при условията на социалното подпомагане", подчерта Гьоков.

"С пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и допълнителни суми на пенсионерите, които през януари са получавали по-ниска сума от сбора на индивидуалната им пенсия и COVID добавката, спрямо декември 2021 г. По този начин плащанията им за януари и декември ще се изравнят с тези от края на миналата година. Такива плащания ще има до края на месец юни", заяви социалният министър.

По думите му няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс COVID добавката, от декемврийската.

"След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лв., се създадоха нереалистични очаквания у голяма част от пенсионерите. Основна причина за това бе притеснението, че крайната сума е по-ниска в сравнение с изплатената сума от последните месеци на миналата година", каза още Гьоков.

Той уточни, че увеличението на размера на пенсиите е средно с 61,25 лв. "В пенсионната история през последните 12 години няма такова голямо увеличение в рамките на една година. През януари обаче при значителна част от пенсионерите изплащаната сума беше в минус", допълни социалният министър.

"През февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60, доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия", уточни министърът. И подчерта, че отново ще има разминаване между януари и февруари.

По думите му в размера на януарските плащания влизат доплащания и за 7 дни от декември.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев