АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНЛАНДСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАПОЧВА СЪДЕБЕН ПРОЦЕС СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО, НАРИЧА БИБЛИЯТА „ЕЗИК НА ОМРАЗАТА“

Финландското правителство започва съдебен процес срещу християнството, нарича Библията „език на омразата“
01.02.2022 / 11:03

Двама християнски водачи във Финландия застанаха пред съда в Хелзинки на 24 януари за това, че публично са цитирали библейското учение за секса и брака. Дългогодишният член на парламента Пайви Расанен и лутеранският епископ Юхана Пойола защитиха в съда решението си да напишат и публикуват брошура, обясняваща християнското учение за секса и брака.

В аргументите от първото заседание на съдебното дело финландските прокурори описват цитатите от Библията като „език на омразата“. Главната прокуратура на Финландия всъщност подлага на съдебен процес Библията, което е безпрецедентен ход от страна на секуларна съдебна институция, казва Пол Колман, адвокат по човешките права от Международния алианс за защита на свободата (Alliance Defending Freedom International), който помага на финландската съдебна защита и присъстваше на процеса в понеделник.

„Прокурорът започна, опитвайки се да обясни, че това дело не е относно вярванията и Библията. След това тя, не се шегувам, след това пристъпи към цитиране на пасажи от Стария Завет“, каза Колман в телефонно интервю за The Federalist след края на съдебното заседание. „Съдебни адвокати, финландски адвокати, които всеки ден влизат и излизат от съда от години, казаха, че никога не са чували Библията да бъде четена по този начин в пледоария на обвинението“.

Никога до този момент на финландски съд не се е налагало да решава дали цитирането на Библията е престъпление. Наблюдатели на човешките права смятат този случай за важен показател за степента, в която западните правителства преследват гражданите за техните думи и убеждения.

Колман разказва, че е било много сюрреалистично да гледа как Расанен, доктор по медицина и съпруга на пастор, заедно с Пойола, с когото нашето издание направи интервю през ноември, са били въртяни на шиш от светски прокурори по въпроси от християнската теология, в светски, държавен съд. Всъщност двамата християни са имали възможността да проповядват евангелието на Иисус Христос в съда.

„През по-голямата част от заседанието се обсъждаше ролята на Библията в обществото“, разказа Колман, който е слушал с помощта на преводач от фински на английски. „Прокурорът повече от веднъж зададе въпроса ние във Финландия финландските закони ли спазваме или библейските, сякаш това са двекоренно противоположни неща и трябва да се направи избор в полза само на едното от тях.“

Дългият ден в съда завършва с кръстосан разпит от прокурора на Пойола относно неговата теология, разказа Колман, „като обвинението искаше да чуе неговото тълкувание на Библията, чисто богословски“. Прокурорът дори попитал епископа, очевидно без да осъзнава историческата фактология на този въпрос: „Финландския закон ли спазва той или Божия закон?“, с почуда отбеляза Колман.

„Бих описал този ден като модерна инквизиция или еретически процес“, добави Колман в заключение. „А ереста се състои в това, че Пайви и епископ Юхана са се провинили срещу законите на новата сексуална ортодоксалност.“

Християнството е националната религия във Финландия, казва адвокатът на Расанен. Цитираните библейски стихове са широко известни във Финландия. Ако Расанен бъде призната за виновна за разпространението им, това ще се окаже de facto криминализиране на тези стихове.

Брошурата, за която депутатката и епископът са на съд, е християнски текст, публикуван за църковна аудитория, с цел да ѝ разясни християнското учение, казва още защитата“.

Християнството е държавната религия във Финландия, но финландската държавна църква последователно се е дистанцирала от историческото християнско учение, което ясно е заявено в Библията. Расанен отправя критика срещу финландската църква заради това, че спонсорира гей-прайда, в туит, в който публикува снимка с библейски стихове и това е едно от трите обвинения, повдигнати срещу нея.

Другото обвинение е едновременно срещу двамата подсъдими, за написването на богословска брошура от Расанен и публикуването ѝ от епископ Пойола. В нея се излагат убежденията на християните, че бракът е съюз за цял живот единствено между мъж и жена и само сексът в тези рамки е морално добро.

„Брошурата подчертава християнското разбиране за човешкото същество“, казва Пойола в съда, както пише финландската съдебна репортерка Даниеле Митинен. „Грехът засяга всяко човешко създание в същността му. Но Божията милост е също всеобхватна. Той иска да прости греховете на всяко човешко същество.“

Брошурата, която е написала Расанен, озаглавена „Мъж и Жена ги сътвори Бог“, също утвърждава християнското учение за ценността на всеки един човешки живот за Бога. Християните също вярват в пълното равенство между хората както в грехопадението на всеки човек, така и в Божието опрощение на всеки грях. Расанен и Пойола многократно и публично са повтаряли, че не са водени от омраза, а от любов в изразяването на историческата ортодоксална християнска вяра.

„Спасителното евангелие на Иисус Христос ни е дадено в Библията“, каза Расанен на репортерите пред съда в понеделник. „Христовият кръст показва най-висша любов както към хетеросексуалните, така и към хомосексуалните.“

Свободата на словото е особено важна за депутатите, твърди защитата. Ако един депутат не може да допринесе за социалнозначимите дебати, тогава кой ще може?

Защитата посочва текст от брошурата от 2004 г., който подчертава достойнството на всяко човешко същество. Това вероятно е първият случай, отбелязва адвокатът, в който подзащитната е насаждала омраза срещу група хора, в текст, който изрично изисква уважение към всяко малцинство“.

Американски законодатели, църкви от цял свят и международни организации по човешките права разкритикуваха съдебното дело като отявлено религиозно преследване и ограничаване на естественото човешко право на свободно изразяване.

„Ние сме силно загрижени, че финландското право се използва като светски богохулен закон“, написаха американските сенатори Марко Рубио, републиканец от Флорида, Джош Хоули, републиканец от Мисури, Джеймс Ланкфорд, републиканец от Оклахома, Джим Инхоф, републиканец от Оклахома и Майк Браун, републиканец от Индиана в изявление. „Това може да отвори вратата за преследване на други вярващи християни, мюсюлмани, евреи и последователи на други религии за публично изразяване на техните религиозни вярвания“.

Членовете на камарата на представителите на САЩ заявиха в отворено писмо, че финландското държавно обвинение срещу тези християни за техните религиозни вярвания „повдига сериозни въпроси относно ангажимента на финландското правителство да защитава религиозните свободи на своите граждани.“

Употребата на финландското законодателство за преследване на двама християни има нарастващ брой противници по света, включително в множество щати и градове на Съединените щати. Подобни закони често са наричани закони за сексуалната ориентация и джендърната идентичност и правят наказуеми естествените права на свобода на словото и на религиозните практики, които почти всички западни и демократични държави твърдят, че гарантират на своите граждани.

Колман отбелязва също, че тези закони срещу престъпното словото обикновено са много общи, което ги прави готови за прокурорска злоупотреба. „Законите за езика на омразата са толкова общо формулирани, те са толкова субективни, че са готови за произволно прилагане“, казва той. „Те са готови и хората могат да си избират и да си взимат. Ако имаш достатъчно изказвания на разположение – действаш, а в този случай са минали почти двадесет години от твърдяната реч на омраза. Полицията е препоръчала да не се повдига обвинение, но те са пренебрегнали това. Така че тук нещо произволно е избрано и взето и може да се търси абсолютно каквото си поискаш.“

Ако бъдат осъдени, Расанен и Пойола ги грози глоба или до две години затвор.

Докато изброяваше обвиненията, прокурорът изиска от Расанен и Пойола да премахнат своите „незаконни онлайн съобщения“. Да припомним, че въпросните постове в социалните мрежи са цитати на стихове от Библията.

Заседанието беше прекъснато за кратко, за да могат обвиняемите да се консултират със защитата си. Прокурорът поиска обществена глоба от поне 10 хил. евро за финландската Лутеранска организация. На практика по този начин той поиска глоба за религиозна общност заради нейните убеждения.

Поради големия обем на материалите прокурорът представи компилация от изказвания на Расанен от последните двадесет години в публични и медийни изяви и заседанието се продължи дълго на 24 януари и ще трябва да бъде завършено на 14 февруари, научихме от Колман. Решението на съда ще бъде обявено между две и четири седмици след това.

Джой Пулман, thefederalist.com

https://glasove.com/categories/na-fokus/news/finlandskoto-pravitelstvo-zapochva-sdeben-protses-sreshchu-khristiyanstvoto-naricha-bibliyata-ezik-na-omrazata

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев