АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АНГЕЛ ДИМИТРОВ: РСМ НЕ ПРИЕМА, ЧЕ ИМАМЕ ОБЩА ИСТОРИЯ

  Проф. Ангел Димитров
31.01.2022 / 10:02

Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа комисия с РС Македония. Хората, които не са вече в комисията от страна на РСМ, я напуснаха по собствено желание, не са били сменяни. Странно е да се искат промени там, където решенията се вземат единствено от страната, която е излъчила съответните представители". Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия с РС Македония.

Благодаря за добрата оценка за нашата част от работата на съвместната комисия, каза проф. Димитров. "Комисията е научен орган, тя решава как трябва да работи. Предвидили сме като отговор на новата енергия, която се внася в двустранните отношения, по-голяма динамика в нашата работа. До средата на май да има 3 заседания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има много повече срещи през годините, за да постигаме резултати. В началото това наше желание беше окачествявано като политически натиск, но ето, че сега има желание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари", коментира проф. Димитров.

Няма натиск към нашата част от комисията, каза още професорът. Имаме опит, знаем какво да очакваме и подхождаме с внимание и реализъм, без особени очаквания, каза той. "Имаме две основни задачи - преглед на учебниците по история как се преподава сътветната материя. Ние сме още в Средновековието, на материята, която се преподава в основното училище. Още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим повече от 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове. На това се дължи това блокиране на нормалния ритъм на работа на комисията и малкото постигнати резултати", каза проф. Димитров.

Настоях отново да отворим разговора за Гоце Делчев, но за съжаление нашето заседание ще бъде след 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, коментира още проф. Димитров. Той даде пример за различията по темата за Гоце Делчев. "Когато обсъждаме как да подготвим един текст до правителствата за съвместно честване, колегите от РСМ тръгват от съвременността към миналото - от тяхната представа за Гоце Делчев, без да се говори за Гоце Делчев в негоото историческо време. Това е подход, който не е исторически. Ние предлагаме първо да се оцени една личност в неговото историческо време и оттам да се осмисли значението му за настоящето", обясни още проф. Ангел Димитров пред БНТ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев