АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛИСТИТЕ СПЕЧЕЛИХА УБЕДИТЕЛНО ИЗБОРИТЕ В ПОРТУГАЛИЯ

Лидерът на социалистите Антониу Коща и досегашен премиер говори след вота.
31.01.2022 / 08:40

Социалистите спечелиха убедително предсрочните парламентарни избори в Португалия. Партията на досегашния премиер Антониу Коща ще има пълно мнозинство в новия парламент и ще управлява самостоятелно, а не както допреди 3 месеца - в коалиция.

За социалистите са гласували близо 42%, като те получават 117 места в 230-местния парламент, на изборите през 2019 г. те получиха 108.

На второ място останаха социалдемократите (десноцентристка партия - б.р.) с 28 на сто, а до трета политическа сила се изкачи крайнодясната формация „Шега“, която удвои своя резултат. Изборите преминаха при избирателна активност над 50 процента, най-високата за последните 15 години.

Такава убедителната победа на социалистите не беше очаквана. В последните дни от кампанията социологически проучвания показваха топяща се разлика между социалисти и социалдемократи.

Докато в щаба на социалистите скандираха „Победа“, лидер им - бивш и бъдещ премиер каза:

„Това беше победа на смирението, на доверието и победа за стабилност. Португалците показаха червен картон на всякаква политическа криза“.

Заради съкрушителната разлика между водещите две партии, лидерът на изгубилите социалдемократи Руи Риу намекна, че ще подаде оставка.

„При пълно мнозинство на социалистите аз не мога да обоснова с какво ще съм полезен начело на нашата партия.“

С реторика против корупцията, за национално достойнство и с претенцията, че са антисистемен играч, от „Шега“ удвоиха резултата си от последните избори. Лидерът им Андре Вентура:

„Вече сме трета политическа сила в Португалия“.

Изборите бяха предизвикани от разпада на управляващата лявата коалиция заради разногласия за бюджета.

Анализатори отбелязват сега, че левият гласоподавател се е консолидирал около голямата лява партия, за сметка на малките леви формации. Това обяснява неочаквано високият резултат на социалистите и крахът на доскорошните им коалиционни партньори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев