АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБСЪЖДА БЮДЖЕТНИТЕ ЗАКОНИ ЗА 2022 Г.

Министерски съвет
31.01.2022 / 08:24

Кабинетът се очаква да гласува бюджетните закони за тази година, които трябва да бъдат обсъдени в парламента. В предварителния дневен ред са залегнали и решения, свързани с подпомагането заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители.

Въпреки недоволството на бизнеса проектобюджетът ще бъде обсъден от кабинета и най-вероятно внесен в парламента:

Той предвижда минимална работна заплата от 710 лв. и максимален осигурителен праг от 3400 лв. от 1 април, заяви в предаването „Неделя 150“ финансовият министър Асен Василев.

Попитан дали е отправял груб коментар към работодателите, Василев отговори:

„За истината не трябва да се извиняваме. Този ежегоден панаир, ако искаме така да го наречем, ще изчезне и ще има абсолютна предвидимост какво се случва спрямо това как се развива икономиката и как се развиват средните нива на заплащане в икономиката“.

По Плана за възстановяване трябва да започнат да пристигат 1,6 млрд. лв. през юни, подчерта министър Василев и обясни, че това не е пряко обвързано със затварянето на енергийни мощности.

„Което би ни позволило от една страна част от българските мощности да се ползват сезонно, точно когато ни е необходимо през зимата, за да посрещнем зимния пик и ни дава доста по-голяма гъвкавост в използване на системата и доста по-голяма гъвкавост как във времето мощности биха излезли от употреба.“

Освен параметрите на държавния бюджет, се очаква кабинетът да гласува бюджетите на НОИ и здравната каса.

Според текстовете пенсиите трябва да бъдат увеличени с 6,1 на сто от 1 юли по швейцарското правило.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев