АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: НЕ ИГНОРИРАМЕ БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ В РАЗГОВОРИТЕ СЪС СКОПИЕ

 Изслушване на премиера Кирил Петков в НС, 28 януари 2022 г.
28.01.2022 / 10:42

Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна Македония, от тези осем дни четири прекара с българското правителство. Това само по себе си показва желание да се свърши работа. Това заяви днес премиерът Кирил Петков на изслушването си пред депутатите за контактите със Скопие

„Другото, което бих казал със задоволство, е, че министрите, които дойдоха с делегацията на РСМ бяха наистина голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите“, каза още Петков.

„Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и точно този Коридор 8 – железницата да започне една сериозна работа по него, защото наистина вече Коридор 8 изпадна от листите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще се случи със съвместна работа“, изтъкна премиерът.

Не игнорираме или слагаме по-нисък приоритет на българската позиция, даже напротив, подчерта Петков и изрично допълни, че в срещите е говорено за правата на българите в Северна Македония:

„Ковачевски каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но за първи път го обяви“.

За две седмици България и Република Северна Македония постигнаха сериозен напредък, а срещите между двамата премиери са изключително успешни, отчете още пред депутатите министър-председателят:

„Тази нова енергия на конструктивен диалог би трябвало да донесе много по-добри резултати от това, което имахме до този момент. Така, че за две седмици да говорим за четири плюс едно вместо 5 с 1, премиерът на РСМ да сподели, че е готов да вкара българите в тяхната конституция, без да бъде категоричен с времето, но го декларира пред медиите. Да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица, аз мисля, че това е добре свършена работа за последните две седмици“.

Петков също така увери, че конструктивният диалог между двете държави ще продължи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев