АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: НЯМА ПОЛОЖИТЕЛНА РЕАКЦИЯ ОТ САЩ НА НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС

Сергей Лавров
27.01.2022 / 13:28

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че в американския отговор на поисканите от Москва гаранции за сигурността няма положителен отговор на най-важното безпокойство, но е възможно преговорите да се придвижат напред по други въпроси.

„По главния въпрос… няма позитивна реакция. Главният въпрос е нашата твърда позиция за недопускане на по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на настъпателни оръжия, които могат да застрашат територията на Русия“, посочва Лавров.

В позицията му, огласена в сайта на руското външно министерство в отговор на журналистически въпрос, се посочва в американския отговор „има реакция, позволяваща да се разчита на начало на сериозни разговори, но по второстепенни въпроси“.

Лавров заяви още, че получените отговори от САЩ и НАТО продължават да се проучват. По отношение на американския той отбеляза, че от Вашингтон са поискали той да остане конфиденциален, но „няма съмнения, че в скоро врече той ще „изтече“.

Руският първи дипломат посочи, че двата отговора се разглеждат в комплекс и след междуведомствено съгласуване ще бъдат докладвани на президента Владимир Путин, който ще вземе решение за по-нататъшни стъпки.

В разговор по телефона късно в сряда китайският външен министър Ван И е казал на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че „рационалните безпокойства на Русия в сферата на сигурността трябва да бъдат възприети сериозно и да се урегулират“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев