АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ НАМАЛИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЕВР

Народно събрание
27.01.2022 / 11:43

Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет души. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Членовете на регулатора трябва да притежават добра професионална репутация. Със стаж в областта на енергетиката ще трябва занапред да са двама, вместо досега четирима, от членовете на комисията. Няма да се изисква юридически стаж за един от комисарите, както и икономически - също за един член на КЕВР, както са сегашните разпоредби.

На девет човека беше трудно да анализират предложенията за промяна на цените, да упражняват контрол, сега ги редуцирате, каква е причината, попита Рамадан Аталай от ДПС. Много скоростно правите нещата, последствията за КЕВР, ако така се действа, ще са пълното й разтуряне, предупреди представителят на Движението.

Ефективността на деветчленния състав на КЕВР е над два млрд. лв. загуби на БЕХ заради лобистки решения на комисията, опонира Виктория Василева от ПГ "Има такъв народ", един от вносителите на предложението.

Не може да внушаваш, че КЕВР е вземала грешни решения и затова БЕХ или НЕК са търпели загуби, ако продължавате да го твърдите, ще трябва да го доказвате в други институции, репликира Аталай.

Според ГЕРБ-СДС целта съставът на регулатора да бъде намален е овладяване и пълен контрол над комисията. Отхвърлено беше тяхното предложение членове на КЕВР да могат да номинират и президентът, българските юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза в сферите, регулирани по този закон, по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и по Закона защита на потребителите, както и национално представените организации на работодателите и на работниците.

Не знам защо не се приема да се даде възможност на повече хора да могат да номинират членове на КЕВР, коментира един от вносителите на предложението Делян Добрев. Той дори предложи да се гласува отделно възможността държавният глава да прави свои номинации. Крайният срок за предложения изтече и има само две кандидатури, внесени в НС, и това е още един аргумент "за" нашето предложение, за да може да има повече конкуренция, добави депутатът.

Ако бяхте предложили квоти за тези лица, бих подкрепила предложението, коментира Ива Митева/ИТН/.

Васил Стефанов / ПГ "Продължаваме Промяната"/ обясни, че практика в регулатор да влизат представители на НПО и други организации в ЕС няма. Той припомни, че ГЕРБ са отхвърлили преди години точно такава идея, дошла от АБВ.

Когато се казва истината, трябва да се казва цялата истина, отговори Добрев. Тогава се предвиждаше всички тези организации да дават предложенията си на депутатите и те, ако ги припознаят, да ги внесат, разясни той.

Цончо Ганев от "Възраждане" смята идеята за неудачна, защото никой няма да носи отговорност за това, което лицето би причинило на КЕВР. Той получи и наказание "забележка" от председателя на Народното събрание Никола Минчев за обида към Настимир Ананиев от ПГ "Продължаваме Промяната" и поиска обяснение за санкцията.

Емил Георгиев от "БСП за България" посочи, че доверието в КЕВР е много ниско, затова се налагат промени. Има три месеца мораториум и трябва да направим такива промени, които да гарантират за в бъдеще по-справедливи цени за битовите и небитовите потребители, отбеляза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев