АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ" ИСКА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН ДОГОВОРЪТ СЪС САЩ ЗА БАЗИТЕ

 Костадин Костадинов в НС
26.01.2022 / 18:56

„Възраждане“ иска да бъде прекратен договорът за сътрудничеството със САЩ за американските бази у нас.

Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че проекторешението, което парламентът трябва да разгледа, вече е внесено в деловодството на Народното събрание:

"Тъй като много често по медиите се говори, че това били натовски бази. Не са натовски бази.

Не знам дали знаете, американците имат база в Куба, Гуантанамо, за която плащат наем. Наемът е символичен, но въпреки всичко го плащат. Тук и символичен наем няма.

На следващо място, ние не знаем какво точно има в тези бази. И сега, днес ще питаме между другото министрите да видим дали са наясно и дали биха отговорили, защото там може да се акумулират допълнителни въоръжения и допълнителни въоръжени сили, без да се известяват допълнително българските сили и българската държава.

Настояваме да се започне разговор по темата за премахването на тези унизителни окупационни бази. На това безобразие трябва да се сложи край", заяви Костадин Костадинов.

Днес депутатите изслушват премиера, министри и шефове на служби във връзка с напрежението между Русия и НАТО във връзка с Украйна.

По време на изслушването министърът на отбраната отговори, че по смисъла на договора между България и САЩ базите не са чуждестранни и в тях не може да има повече от 2500 войници от други армии. Базите се използват както от американски войскови части, така и от военнослужещи от други страни от НАТО, каза още министърът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев