АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА: ПОДГОТВЯТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ РАЗЛИЧНИ СЦЕНАРИИ ЗА СИТУАЦИЯТА С УКРАЙНА

Заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет
25.01.2022 / 20:17

Министър-председателят е възложил на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Това стана ясно след проведеното тази вечер заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който обсъди рисковете и предизвикателствата заради напрежението около границата на Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Премиерът е заявил, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той е подчертал, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на присъстваха и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

По-рано днес министър-председателят увери, че няма непосредствена опасност от война. Кирил Петков посочи, че предстоящото изпращане на изтребители от Нидерландия и Испания у нас е планирано отдавна.

В няколко свои по-раншни коментара по темата премиерът Кирил Петков обяви, че България настоява за намаляване степента на напрежение.

„Конструктивното и партньорско отношение, разбира се, всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно, но едновременно с това наистина наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация“, заяви премиерът миналата събота.

Освен на днешния Съвет по сигурността темата за напрежението около Украйна и намеренията на съюзниците от НАТО да укрепят източния фланг на Алианса ще се обсъди и на правителствено заседание утре. Също за утре е свикано и извънредно заседание на парламента. На него ще бъдат изслушани министър-председателя, министрите на външните и на вътрешните работи и ръководителите на специалните служби.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев