АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТЪР МИТЕВ: РЕШЕНИЕТО ЗА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА Е САМО В ПОЛЗА НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

25.01.2022 / 18:06

„Общинският съвет, в мое лице, ще изпълни задължението си и ще се опита да защити пред съда законосъобразността на взетото от нас решение по обжалването на областния управител решение за фотоволтаичния парк. Убедени сме, че то е целесъобразно и е само в полза на жителите на община Сливен. Къде е проблемът, който вижда областният управител, не разбирам“, коментира пред журналисти председателят на местния парламент Димитър Митев. Общинският съвет избра процедурата да се проведе чрез търг по Закона за общинската собственост. Според оспорването на областния управител, правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката, който не предвижда провеждане на търг или конкурс.

„В момента има двама кандидат-инвеститори. Ако ние се бяхме възползвали от възможностите на Закона за енергетиката, трябваше директно да учредим правото на строеж на един от тях по наш избор. В обществото обаче, щеше да остане съмнение защо точно на него. Другият желаещ да инвестира щеше да обжалва нашето решение. Именно, за да избегнем подобен род съмнения, избрахме да проведем търг. Другата полза е, че при търга има стъпка за наддаване от около 600 000 лв. и тогава Общината ще получи повече от 4,5 мил. лева, може да се стигне до 5 или 6 милиона“, допълни Митев.

Той поясни, че става дума за пустеещи земи, които могат да бъдат отдадени на инвеститор за период от 30 години, през които да изгради фотоволтаична централа, а Общината да получи минималната сума от около 4,5 млн. лв.

„С тези средства и допълнително финансиране от общинския бюджет, предвиждахме изграждането на собствена фотоволтаична станция, за да може в община Сливен да се произвежда необходимата за нейните жители електроенергия за потребление“, посочи още Митев. Според него изграждането на фотоволтаичния парк ще помогне на общината при така задълбочаващия се проблем с цената на електроенергията.

Първото заседание по делото е насрочено за 24 февруари в Административен съд-Сливен. Не е изключена възможността решението на Административен съд да не бъде окончателно и да се разглежда отново от Върховния административен съд.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев