АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ МЕМОРАНДУМА БЯХА ПОДПИСАНИ НА СЪВМЕСТНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ И РСМ

Правителствата на Република България и на Република Северна Македония проведоха съвместно заседание.
25.01.2022 / 13:30

На днешното съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония бяха подписани три меморандума за разбирателство за сътрудничество в сферата на земеделието, между малките и средните предприятия, и за развитие на жп линията София-Скопие, която е част от големия проект Коридор №8.

Новият подход вече дава резултати, заяви премиерът Кирил Петков по повод подписаните три меморандума. А Димитър Ковачевски от своя страна посочи кои ще са критериите за успех на работните групи, които през следващите месеци ще заседават всяка седмица. Той даде два примера – до 2023 г. да бъде изграден 13-километров път до Клепало и там да има граничен пункт, както и в началото на март работните групи да успеят да представят спецификите за авиолиния София-Скопие.

Естествено, цел номер едно на македонското правителство е провеждане на междуправителствено заседание, с което ще се отбележат началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз.

В края на съвместното заседание на правителствата премиерът Кирил Петков заяви, че съпредседателите на Мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси са показали желание за интензивна работа и конструктивни разговори.

Петков категорично заяви, че от българска страна не предстоят промени в състава на смесената историческа комисия. Три заседания на историческата комисия предстоят през следващите 4 месеца, първото през февруари.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък заяви, че правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава и обясни, че това е дълъг процес.

И двамата премиери гарантираха, че политическите въпроси се обсъждат редом с работата на работните групи по секторите икономика и инфраструктура, евроинтеграция и култура. Продължава и обсъждането на протокол 4+1 – списъкът от искания на България за решаване на двустранните спорове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев