АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТНОВО ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАЩИ В БРЮКСЕЛ СРЕЩУ CEPТИФИКАТИТЕ

Протест срещу Covid сертификатите в Брюксел
24.01.2022 / 19:32

Хиляди протестиращи отново излязоха по улиците на Брюксел в неделя, за да се противопоставят на ограниченията, въпреки че белгийското правителство реши да отложи новите мерки през изминалата седмица, въпреки предупрежденията за нарастващи случаи.

Немаскирани демонстранти, скандираха „свобода“ и заявиха, че насттоява правителството да премахне cepтификатите, както и белгийският научен консултативен съвет да разгледа по-широк кръг от гледни точки при вземането на решения.

Шествието последва демонстрациите в други европейски столици в събота, които също привлякоха хиляди хора, протестиращи срещу паспортите за вaкcини и другите изисквания, които европейските правителства наложиха под предтекст, че ще сложат край на кopoнавиpyс пaндeмията.

Демонстрацията привлече широк спектър от участници, от семейства с малки деца до младежи и политици от ЕС.

„Ние искаме нашите права и свобода да бъдат върнати“, каза евродепутатът Кристиан Терис от Групата на европейските консерватори и реформисти пред POLITICO, докато ръководеше група от протестиращи румънци.

„Това, което се случва в момента в цяла Европа, е неописуема злоупотреба, която не сме виждали, поне на Запад, след Втората световна война“, каза той.

Езра Армакие, водещ организатор на „Заедно за свободата“, твърди, че правилата на Белгия за използване на cepтификати в барове, ресторанти и спортни и фитнес центрове служат само за „стимулиране на разделянето“ между гражданите.

Гаетан Кантимо, 46-годишен кардиолог от Шарлероа, заяви, че основната причина да реши да протестира е да покаже подкрепа за „запазването на нашата свобода в общественото пространство“.

Оливие Госеле, 47-годишен ИТ инженер в Брюксел, който присъства на демонстрацията с малката си дъщеря, каза, че е скептичен относно посоката, в която се насочва Европа по отношение на програмите за вaкcинaция. „Аз съм против масовата вaкcинaция, защото вярвам, че има други решения на пaндeмията“, каза той.

Полицията стреля с водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

По-късно служители на полицията се опитаха да разпръснат протестиращите, които пренебрегнаха инструкциите, излъчени по високоговорители, че демонстрацията е приключила и че трябва да напуснат.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев