АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ ПОСРЕЩНА ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ В СОФИЯ

Министър-председателят Кирил Петков посрещна северномакедонския си колега Димитър Ковачевски с официална церемония пред Паметника на Незнайния воин в София.
24.01.2022 / 18:23

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официално посещение у нас. Ковачевски е начело на делегация, в която влизат 13 министри.

Утре правителствата на България и Северна Македония ще проведат съвместно заседание.

Димитър Ковачевски беше посрещнат с официална церемония от българския министър-председател Кирил Петков, заедно с когото положиха венци пред Паметника на Незнайния воин.

Това е първата визита зад граница на новият премиер на Северна Македония. Утре в рамките на съвместното заседание на правителствата Петков и Ковачевски ще разговарят на четири очи.

Ще се проведе и първото заседание на вече сформираните с правителствени решения 4 работни групи по икономика, по инфраструктура, по европейско сътрудничество и по култура.

В делегацията на Северна Макесония е и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси - Драги Георгиев, който ще се срещне с българския съпредседател Ангел Димитров.

Часове преди началото на посещението на Ковачевски правителството в Скопие прие текст на Меморандум за разбирателство за развитие на жп линия София - Скопие.

Очаква се този Меморандум да бъде подписан на утрешното съвместно заседание.

Външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха днес и обсъдиха, както изпълнението на Договора за добросъседство, така и отговорите на Скопие по протокола 5 плюс 1, който вече е 4 плюс едно, след като преди седмица Скопие изпрати нота до ООН, че краткото име Северна Македония не представлява териториалния претенция към географския регион у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев