АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕСКОВ: СТРУПВАТ СЕ УКРАИНСКИ ВОЙСКИ ПО ГРАНИЦАТА НА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК

 Дмитрий Песков
24.01.2022 / 18:14

От Кремъл обвиниха Съединените щати и НАТО за изострянето на ситуацията около Украйна и предупредиха за опасността от украинска военна операция срещу сепаратистите в Донбас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за струпване на украински войски по границата с непризнатите Донецка и Луганска народна република:

„Наистина украинските власти концентрират огромно количество сили и средства по линията на съприкосновение със самопровъзгласилите се републики. Наистина характерът на тази концентрация говори за подготовка на настъпателни действия. И наистина в момента има такава заплаха“.

По думите на Песков всяка оръжейна доставка вдъхновява “горещите глави” в Киев да започнат военна операция:

„Това не може да не ни безпокои. В дадения случай бихме искали, разбира се, в многобройните си заявления страните от НАТО всеки път да призовават Киев даже да не си помисля за възможността от силово решение в Украйна“.

Говорителят на Кремъл обвини Вашингтон и Брюксел за увеличаването на напрежението около Украйна. Според него това се дължи на прехвърлянето на допълнителни сили и средства източния фланг на Алианса и на “информационната истерия”:

"Заявяваме и искаме да обърнем внимание на факта, че ескалацията на напрежението се осъществява чрез информационни действия и конкретни действия, предприети от Съединените американски щати и НАТО", каза Песков пред журналисти.

"Имам предвид "информационната истерия", на която сме свидетели, тя е щедро рамкирана с огромно количество невярна информация и просто лъжи", добави той.

Песков припомни, че преди няколко дни в американската преса беше публикувана фалшивата новини, че Русия евакуира дипломатите си от Украйна.

Според него напрежението расте не заради поведението на Русия, а заради това, което правят НАТО и Съединените щати.

“Подобни действия и засилена активност на НАТО в близост до нашите граници не могат да бъдат игнорирани от нашите военни, които носят отговорност за сигурността н страната ни”, каза още Песков.

Попитан дали ученията на руския Балтийски флот са в отговор на прехвърлянето на допълнителни сили на Алианса в Източна Европа, Дмитрий Песков отговори, че въпросът трябва да бъде адресиран до министерството на отбраната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев