АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРСКО ИЗДАНИЕ: ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е НУЖНА НА САЩ, НЕ НА ЕВРОПА

 Съединените щати, налагайки сценарии на война в Украйна, се стремят да получат много предимства
24.01.2022 / 13:23

Войната в Украйна е нужна на САЩ, не на Европа, пише турският вестник Ervenesel в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Дипломатическото движение, ускорено под черните облаци на войната в небето на Украйна, продължи тази седмица на ново ниво.

По-рано тази седмица германският външен министър Аналена Бербок посети Киев и Москва, за да разбере как вървят нещата. Страстният призив на новоизпечения външен министър на Зелените за необходимостта от повторно свикване на Нормандския формат с участието на Германия, Франция, Украйна, Русия и решаване на проблемите чрез диалог, не беше приет сериозно, особено от такъв "изтънчен дипломат" като руския външен министър Сергей Лавров.

В крайна сметка е очевидно, че предложението за диалог в Москва след заплахите срещу Русия в Киев, няма да има отговор. Като се има предвид, че НАТО се разширява към границите на Русия от самото начало, а Германия напредва по линията, определена от Съединените щати по украинския въпрос, или поне не се противопостави изрично на тази линия, допълнителни призиви от Берлин за „диалог“ и „политическо уреждане“ няма да променят ситуацията. Защото с разпадането на Нормандския формат инициативата отново премина до голяма степен в ръцете на САЩ.

След обиколката на Бербок за "проверка на пулса", държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи още едно важно посещение. В сряда, 19 януари, Блинкен се срещна с украинския президент Зеленски и украинския външен министър Кулеба в Киев, а в четвъртък, 20 януари, проведе разговори в Берлин с външните министри на Германия, Франция и Великобритания. Изданието припомня, че на 10 януари руско-американската конференция за сигурност в Женева приключи без резултат.

По време на посещението на Блинкен в Киев вниманието беше привлечено от предупреждението му, че Русия може да удвои числеността на войските си на границата с Украйна, която в момента наброява 100 000 души. В същото време Блинкен не счете за необходимо да предостави конкретни доказателства за това.

В същия ден Джо Байдън на пресконференция във Вашингтон изреди една след друга заплахи срещу Русия. Байдън каза, че ако Русия неразрешено навлезе или нахлуе в Украйна, санкциите ще бъдат строги във всяко едно отношение. Особено изразът, който той използва "неразрешено влизане", не остана незабелязан от американските консерватори и Украйна. По-късно говорителят на Белия дом направи уточнения.

Докато САЩ твърдят, че става дума за „сигурността на Европа“, не всички европейски държави са на същото мнение. Полша и балтийските страни, обхванати от "русофобията", енергично защитават тази теза. Западноевропейските страни обаче, въпреки че не възразяват срещу тази теза в рамките на НАТО, започнаха да изразяват резерви.

Германия е за продължаване на диалога с Русия, независимо от всичко. Сред немските бизнесмени има доста голям брой такива, които смятат, че търговските отношения с Русия не трябва да се нарушават.

От друга страна френският президент Еманюел Макрон, като временен преседател на ЕС, в навечерието на сесията на Европейския парламент призова за необходимостта от реформиране на архитектурата за сигурност на Европа. Отбелязвайки, че Франция заедно с Германия ще се опита да възроди нормандския формат, френският лидер каза: „Всяка независима държава трябва свободно да решава към кой съюз да се присъедини“. Така той показа, че вратите за членство на Украйна в НАТО са отворени. Така че между Германия и Франция също няма пълно съвпадение в политиката.

При тези условия може да се каже, че инициативата ще продължи да бъде в ръцете на САЩ. Събитията показват, че Съединените щати трябва да ескалират напрежението около Украйна, главно поради следните причини:

1. Да обградят Русия военно, за да ѝ попречат да участва в империалистическата борба за преразпределение на света като силен играч.

2. Да бъде отслабена Русия чрез възможна война, като ѝ нанесе силен удар от военна и икономическа гледна точка.

3. Да поеме изцяло контрола над регионите и страните, които преди са били под руско влияние, и да ги включи в НАТО.

4. Да нанесе удар по търговските отношения на Русия с други страни, включително Германия, с помощта на трудни решения за санкции в случай на война.

5. Да осигури дисциплина в НАТО и да укрепи лидерството на САЩ, като овладее страните, които "намигат" на Русия (Турция, Унгария...).

6. Да свали „режима на Путин“ чрез разпространение на идеята за „смяна на властта“ сред руснаците на фона на санкционния натиск и вместо него да издигне прозападен режим.

7. Да създаде условия за американските оръжейни монополи да доставят повече оръжия на страните от Източна Европа, предимно на Украйна. Между другото, Държавният департамент на САЩ обяви, че на Великобритания, Естония, Литва и Латвия е разрешено да продават на Украйна оръжия, произведени от американски монополи.

Това са първите неща, които идват на ум. Разбира се, този списък може да бъде продължен.

Както можете да видите, Съединените щати, налагайки сценарии на война в Украйна, се стремят да получат много предимства. Поради тази причина, дори и да няма гореща война, САЩ ще продължат да се стремят към това постигане на целите си чрез поддържане на напрежение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев