АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВАТА: ИМАМЕ 9 СИГНАЛА ЗА СМЪРТ СЛЕД ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД

Богдан Кирилов
24.01.2022 / 12:41

„Общо девет сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка“, каза в предаването "Тази сутрин" на бТВ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции, като огромна част от тях са описани в кратката характеристика на препаратите.

„При смъртните случаи те са в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и шест случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с коронавирус“, допълни Кирилов.

„Единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на здравните власти потвърждава необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата“, каза още шефът на агенцията по лекарствата.

Относно поставянето на бустерни дози Богдан Кирилов посочи, че всички регулатори са категорични за ползите от трета доза. Той коментира, че компаниите вече работят по специфични ваксини за конкретни варианти на вируса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев