АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: 60% ВАКСИНИРАНИ С 2 ДОЗИ И ПРЕМАХВАМЕ ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ

Брифинг за мерките на  Кирил Петков
21.01.2022 / 20:47

Има предложение за премахване на зеления зеленият сертификат за България, при постигане на два критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19. Това обяви на брифинг за мерките министър-председателят Кирил Петков.

"Ще премахнем зеления сертификат в момента, когато постигнем два критерия. Първият е ваксинация от 60% с две дози. Вторият е - ако всички интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от COVID болни. Ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни", заяви премиерът

"В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията - въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките - това е при много по-високо ниво на ваксинацията", подчерта проф. Асена Сербезова.

Това не е крайно решение, а предложение, допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

Искаме да обявим продължаване на управлението на ковид кризата, каза Петков. В този модел вече оптимизирахме клъстерите в 5 региона, като възможността дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали риска от затваряне на области, добави той.

Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни премиерът.

Регион 1, който включва София-град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, както и Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни.

На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

"За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки - допълни главният държавен здравен инспектор. - Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела".

Петков показа и оптимизиран план на властта за противоепидемичните мерки, който разделя страната на пет региона, за които да се взимат отделни мерки. Досега те бяха шест.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев