АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ ЗА СРЕЩАТА В ЖЕНЕВА: САЩ И НЯКОИ СТРАНИ ОТ НАТО СА СКАРАНИ С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЕЩАНИЯТА

Сергей Лавров
21.01.2022 / 18:19

Руският външен министър Сергей Лавров каза след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Женева, че срещата е "междинна".

Според министъра САЩ и някои страни от НАТО не се славят много с изпълнение на обещанията си. Той обясни, че документите, изготвени от Държавния департамент, са невъзможни за четене. Реакцията на Москва вече е последвала, съобщава РИА Новости .

Лавров уточни, че американският му колега е обещал да даде писмен отговор на руските предложения за сигурност следващата седмица.

„Днес чухме от САЩ известно повторение на аргументите за свободата на избор на съюзи“, добави руският външен министър.

Лавров отбеляза, че след час и половина Русия е чула от САЩ "предварителна устна реакция" на предложенията за гаранции за сигурност.

„Чакаме официален отговор на нашите предложения, след което планираме нов контакт на наше ниво (външни министри) и нека не изпреварваме събитията. Президентът Путин винаги е готов за контакти с президента Байдън, ясно е, че тези контакти трябва да бъдат сериозно подготвени и така, че да е ясно какво трябва да постигнем в резултат на използване на потенциала на нашите лидери“, предава РИА Новости позицията на ръководителя на Министерството на външните работи на Русия.

Припомняме, че срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи в Женева, преговорите продължиха час и половина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев