АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ИСКА ИЗТЕГЛЯНЕ НА ВОЙСКИТЕ НА НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Министерство на външните работи на РФ
21.01.2022 / 12:33

Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции в сферата на сигурността предполагат изтегляне на войските на Алианса от България и Румъния. Това съобщиха за БНР от руското министерство на външните работи.

Руското външнополитическо ведомство публикува на официалната си интернет страница писмени отговори на въпросите, които бяха изпратени предварително преди голямата пресконференция на министъра на външните работи Сергей Лавров на 14 януари, но така и не бяха зададени в залата.

На въпрос на БНР какво означава конкретно за България и Румъния предложението за връщане на силите и средствата на НАТО към конфигурацията от 1997 г. от министерството посочват следното:

„Споменатият от вас опорен елемент на нашите инициативи е формулиран пределно ясно и не допуска двойствено тълкуване. Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и оръжие и други стъпки с цел завръщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били членки на НАТО. Към тях се отнасят България и Румъния“.

Другите две ключови предложения на Русия са - отказ от разполагане на ударни системи в непосредствена близост до руските граници и прекратяване на по-нататъшното разширяване на Алианса на изток.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев