АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА ЩЕ КОМПЕНСИРА И БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ГАЗ

Кирил Петков
20.01.2022 / 18:14

Държавата ще компенсира битовите потребители на газ, реши Министерският съвет.Помощта за домакинствата за декември ще бъде 26.77 лева за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева за мегаватчас.

Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще бъде до 250 лева за мегаватчас за януари.

След компенсациите за бизнеса заради скъпия ток със 110 лева за мегаватчас през ноември и 130 лева за мегаватчас през декември, помощ за бизнеса ще има и през януари:

"Сега се прие и нов таван до 250 лева на мегават за месец януари в зависимост от пазарните цени, но това е вече нов таван. Не е вече таванът 30%! Какво означава това за малките бизнеси? Тяхната сметка в началото на февруари ще бъде значително по-ниска, отколкото тази, която виждат сега. Същото е и за газа", заяви Петков но поясни, че това важи само за битовите потребители.

Помощта за домакинствата, които ползват синьо гориво за декември, ще бъде близо 27 лева за мегаватчас, а за януари - малко над 42 лева за мегаватчас:

"За газа, сметката в началото на февруари, която ще е за януари, ще включва декември и януари, така че искам да успокоя всички, които са видели по-високите сметки за ток и газ, че това, което ще се случи във февруари, ще видят значително по-ниски сметки и се надявам точно когато е най-трудно, затруднението, особено ако имаме по-студени дни, това ще може да даде някаква компенсация".

Министърът на ергетиката Александър Николов, допълни:

"Всички потребители няма да има нужда да обикалят министерства, ведомства или каквото и да е. Компенсациите ще бъдат начислени на фактурите, които са за месец януари, като ще бъде посочена компенсацията по стойност за месец декември и за месец януари".

Цената на електроенергията от юли миналата година била причина за високите сметки за ток, които са получили част от битовите потребители, обясни премиерът Петков. Той припомни преди заседанието, че цената на тока за бита е под мораториум и обясни на какво се дължат по-високите сметки, които са получили част от потребителите:

"Като по-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято. С други думи, няма нови цени за битовите потребители и ние в момента работим много усърдно, така че и когато махнем мораториума на тези цени, да няма никакъв остър скок в тях. Искам да успокоя всички, че битовите цени за декември месец, които сега се плащат през януари, са на база на цените от лятото".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев