АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН: ПРАВИЛАТА НА ЕС ДА СЕ ПРЕОСМИСЛЯТ, ЗА ДА СЕ ДАДЕ ЯСНА ПЕРСПЕКТИВА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

 Еманюел Макрон в Европарламента - 19 януари 2022 г.
19.01.2022 / 19:02

Правилата за започване на преговори за членство в ЕС трябва да се преосмислят, така че да се даде ясна европейска перспектива на Западните Балкани. Това каза френският президент Еманюел Макрон в Страсбург, където представи приоритетите на страната си за 6-месечното ротационното председателство на ЕС.

Макрон заяви още, че Конференцията за бъдещето на Европа трябва да бъде последвана веднага от конференция за Западните Балкани.

В речта си пред Европейския парламент той се обяви за създаване на междуправителствени сили за бързо реагиране, които да защитават външните граници на ЕС.

И от географска, и от историческа гледна точка Западните Балкани са в сърцето на европейския континент, каза френският държавен глава:

„И от географска, и от историческа гледна точка, от трагичната си част и от очакването си за бъдещето, което хранят, Западните Балкани са част от континента Европа. Те носят белези, които ни напомнят едновременно за крехкостта на мира и силата на нашия съюз", допълни той и подчерта, че Европа има задължения към тях, в т.ч. и за европейска перспектива, която, по думите му, се вписва в разумно време:

"Затова имаме призвание към тях - да преосмислим отношенията ни със страните от региона, и да им дадем по-ясна, разбираема и волева перспектива за присъединяване...Ние модернизирахме процедурата за преговори през последните месеци. Но ние знаем много точно, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е така и иначе ние ще излъжем себе си. Така че в рамките на Конференцията за бъдещето през май трябва основно да преразгледаме нашите правила, за да ги направим по-ясни и разбираеми, за да вземаме по-бързи и силни решения. Но също така и политически трябва да сме честни за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място“, заяви Макрон.

България, Румъния и вече Хърватия са призвани да се присъединят към Шенген, ако са готови, както бе признато от всички страни-членки, каза още президентът на Франция пред Европейския парламент.

Макрон добави, че този процес трябва да върви заедно с реформата, което е започната на пространството за свободно движение и която ще позволи защитата на всички външни граници на ЕС.

Според докладчика за Северна Македония в ЕП Илхан Кючюк, с речта си френският държавен глава е показал, че положението, в което се намират страните от Западните Балкани, не може да продължи. Един от рисковете той определи пред "Хоризонт" така:

"Дали Европа ще си позволи да направи не съюз на две скорости а, на три скорости, в центъра на който да бъдат старите членки, в периферията да бъдат държави като България, но и да има още един кръг от държави, където да бъдат включении страните от Западните Балкани в обозримо бъдеще".

В речта си пред ЕП Еманюел Макрон се обяви за изграждането на европейски ред върху принципи и ред, който е задействан преди 30 години заедно с Русия. Във връзка с това той спомена, че сферите на влияние са отхвърлени и страните имат суверенното право на избор.

Макрон настоя също за преоткриването на силна бъдеща Европа, която да отговори на климатичните, технологичните и цифровите, но и на геополитическите предизвикателства и която ще намери средствата, за да взема решенията сама за себе си, без да зависи от големите сили:

„Днес нашата Европа е изправена пред нарастване на напрежението и особено в съседство, пред объркване на света, към завръщането към трагедията на войната.

Нашият модел обаче, който излиза извън границите ни, има в своята традиция универсално призвание и отговорност, заложено от бащите ни - да преосмисли част от своите политики за съседство и мястото си в света“.

Макрон поясни, че в тази насока трябва да бъде изградено партньорство с Африка, като особено наблегна на страните по произход на мигранти, така че политиката на завръщане да бъде ефективна.

"Започнахте председателството си с големи обещания, но тук никой не ви вярва. И то не само защото графикът, който изготвихте, ще обслужва повече президентската ви кампания, а защото често лъжехте", каза в отговор евродепутатът от ЕНП Франсоа Ксавие-Белами:

Казвате, че искате да овладеете границите на Европа, но вчера заклеймявахте като националистическа чума страните, които призоваваха за помощ, за да защитят границите си от мигрантската криза.

Говорите за околна среда и стратегическа автономия, но днес Франция внася въглища и газ, защото вие затворихте ядрената централа "Фесенхайм" и така минирахте индустрията ни“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев