АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИЯТ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА ПРЕДСТАВИ ЕКИПА СИ, ОЧЕРТА И 3 ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА

 Атанас Атанасов
17.01.2022 / 13:34

Три основни приоритета в бъдещата си работа открои новият министър на културата Атанас Атанасов. Това са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването и използването на българското богато културно наследство, каза той:

"Това, на което ще разчитам, аз е най-вече заразното добро! Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста. А контекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, Covid кризата! Всички трябва да бъдем ангажирени с тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където и е мястото и да превърнем отношението с нашата мила, родна публика в едно светло и истинско вдъхновяващо общуване", каза културният министър по време на представянето на екипа си месец след встъпването си в длъжност.

По думите му стана ясно, че страната ни ще се стреми към общ културен календар с Република Северна Македония, както и към стимулиране творческия обмен между български и македонски творци.

В срещата се включиха и зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Въковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов.

Република Северна Македония ще бъде приоритетна тема и за министерството на културата, заяви заместник-министър Въковски:

”Това, към което ще се стремим са две неща. Едното е общ културен календар със Северна Македония. Другото, което ще се стремим е максимално много да стимулираме творческия обмен”, посочи той.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев