АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ЗАПАДЪТ ОТИДЕ ТВЪРДЕ ДАЛЕЧ

Сергей Лавров
14.01.2022 / 22:43

Западът отиде твърде далеч, изисквайки Русия да „изпрати войските си в казармите“ на нейна територия, докато самите западни страни създават чуждестранни военни бази в Балтийските държави и страните от Северна Европа, както и в Черно и Азовско море. Това каза министър Сергей Лавров на пресконференция след резултатите от дейността на руската дипломация през 2021 г.

„Когато от нас се изисква да изпратим войските си в казармите на наша територия, и успоредно с това американците, канадците и британците на практика са се установили под прикритието на ротация (ротацията е толкова условна) както в балтийските държави, така и в други страни от Северна Европа, когато се създават бази на Черно море, а британците създават бази в Украйна - те изграждат база на Азовско море - това категорично не може да ни устройва. Това не е приемлив подход. Така че избраното време (за изискване на правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада – бел. р.) просто отразява периода, когато Западът отиде твърде далеч, нека говорим директно“, каза ТАСС .

Припомняме, че заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна може да доведе до конфликт.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков каза, че НАТО не може да диктува на Москва „как и къде“ трябва да премести въоръжените си сили на нейна територия.

Лавров каза , че исканията на САЩ руските войски да „отидат в казармите“ са неприемливи, Москва дори не е готова да ги обсъжда.

https://pogled.info/svetoven/russia/lavrov-obyavi-plan-za-deistvie-v-sluchai-na-otkaz-na-predlozheniyata-na-rusiya-za-garantsii-za-sigurnost.138236

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев