АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГАЛИНА ЗАХАРОВА БЕШЕ ИЗБРАНА ЕДИНОДУШНО ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

 Галина Захарова
14.01.2022 / 22:13

Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд без нито един глас против. 20 от 20 "за" бяха гласовете, които събра Галина Захарова. За първи път на една позиция застанаха мнозинството около главния прокурор Иван Гешев и малцинството около отиващия си Съдия номер едно Лозан Панов. Представители на Прокурорската и на Съдийската колегия я подкрепиха с общи аргументи - че е безупречен съдия, професионалист с неопетнена репутация, магистрат от кариерата и "добър човек".

Изборът даже беше определен като исторически.

Решението на Висшия съдебен съвет за избора на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд ще бъде изпратено на президента Румен Радев в понеделник, това каза след осемчасовото заседание на съдебния кадрови орган представляващият Съвета Боян Магдалинчев. По Конституция в правомощията на държавния глава е да финализира или не процедурата за избор на Съдия номер едно.

Галина Захарова благодари за подкрепата от името на единодушно издигналите я съдиите от Върховния касационен съд.

"Представих пред колегите от Висшия съдебен съвет моята визия за развитието на Върховния касационен съд и обстоятелството, че съм професионален кандидат, който е от средите на колегите, на съдиите, и поема наред с всички свои колеги огромната отговорност да докаже на практика реализация на самоуправлението в съда и в съдебните органи. Предполагам и се надявам, че това би могло да бъде положителен пример и стимул и при останалите избори на ръководители на съдебни органи".

На въпрос изненадана ли е от безпрецедентната подкрепа - без нито един глас "против", тя отговори:

"Да, изненада, защото както знаете, трудно е да се постигне единомислие при толкова много хора с различни позиции, различни виждания, включително и за развитието на съдебната власт".

Гласът си "за" Галина Захарова даде и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който в поредица от интервюта не изключи днес да не се стигне до избор. На въпрос какво го е мотивирано да я подкрепи и какво го впечатлило от представянето й, той отговори:

"Благият тон, с който говореше или тонът, с който отговаряше на всички въпроси - без притеснение, спокойно, балансирано, чисто професионално и отделно визията й, която тя показа за управлението на самия съд, за отношението към съдебната система като цяло".

Според правосъдния министър Надежда Йорданова, подкрепата за Захарова е победа за съдийското самоуправление. И още:

"Аз съм уверена, че това е една много добра крачка в повишаване на доверието към съдебната система в нашето общество".

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Тогава, ако президентът Румен Радев подпише финалния указ за назначаването на Захарова, за първи път в кабинета на председателя на Върховния касационен съд ще влезе жена.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев