АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ СРЕЩУ COVID СЕРТИФИКАТА СЕ УСПОКОЯВА

Протест срещу зеления сертификат
12.01.2022 / 17:22

Днес в пред сградата на Народното събрание се проведе национален протест срещу "зеления сертификат" и налаганите Covid мерки. Протестът, организиран от партия "Възраждане", започна в 12:00 часа, а към 16:00 часа демонстрантите започнаха да се разотиват, като голяма част от тях се насочиха към президентството и Министерството на здравеопазването. Протестът има разрешение за провеждане до 18:00 часа.

По-рано протестът прерасна в опит за щурм за влизане в сградата на Народното събрание. Демонстрантите пробиха полицейския кордон и стигнаха до сградата на парламента, но бяха възпрени от полицията.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров обясни, че при сблъсъците има трима пострадали полицаи. Единият е със счупен пръст, другият е със счупено ребро. Има и служител - жена, която също е пострадала. Той обясни, че умишлено пред сградата на Народното събрание не са използвани щитове и палки от полицията, за да се покаже, че всичко трябва да бъде мирно.

Има и задържани граждани, допълни още главен комисар Петър Тодоров.

Към момента обстановката е спокойна.

Голяма част от демонстрантите преминаха в шествие и се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те апелираха към полицаите, които охраняваха сградата на министерството да свалят шлемовете в знак на солидарност и това наистина се случи.

Част от протестиращите пък апелираха, ако бъдат видяни провокатори с камъни или с бутилки, хората да подават сигнали към полицията.

Заместник-председателят на парламента от партия „Възраждане“ Цончо Ганев влезе на разговор в Министерството на здравеопазването с министър Асена Сербезова.

През деня се стигна до напрежение по време на протеста пред парламента, когато около 15.00 часа протестиращи успяха да пробият полицейския кордон, който се намира в градинката между сградата на НС и Софийския университет. Освен полицейския кордон, имаше поставени и железни заграждения, част от които бяха разкъсани и изхвърлени в градинката.

Това доведе до струпване на повече полицейски сили и протестиращите се отдалечиха на 4-5 метра от сградата на парламента. Минути след 15.00 часа дойде и линейка, която е качила един човек, свидетелства репортер на БНР. Към 15.15 обстановката се успокои.

Трима полицаи са пострадали при възпирането на протестиращите да нахлуят в сградата на Народното събрание. От МВР уточниха, че към момента има един задържан. Мъжът е арестуван преди началото на протестите, тъй като е носел газово оръжие .

От полицията призоваха хората да изразяват позицията си мирно, без да се стига до ескалация на напрежението.

По-рано организаторите на протеста призоваха протестиращите за гражданско неподчинение и всички мъже да направят опит да влязат в Народното събрание от страничните му входове. До призивите се стигна, след като обясниха, че техни представители не бяха допуснати да влязат за преговори в сградата на парламента. "Път назад нямаме" - бяха думите на ораторите.

Преди това, малко след 13.00 часа, напрежението също ескалира, когато протестиращите бяха призовани от оратори на протеста да преодолеят плътния полицейски кордон и да стигнат до сградата на Народното събрание. След минути на сблъсъци протестиращите разкъсаха кордона от полицаи и жандармеристи и масово навлязоха в пространството пред централния вход на Народното събрание. При сблъсъците пострадаха граждани и представители на органите на реда.

Вътре в сградата на Народното събрание депутати от партия „Възраждане“ се опитаха да освободят централния вход на парламента, за да влязат протестиращи граждани.

Малко след 14:00 часа се стигна до физически сблъсък между охраната от НСО и депутати от "Възраждане", които опитаха да отворят вратите на централния вход на НС, за да влязат протестиращи граждани.

"Не ме пипайте, не ми стискайте ръката!".

"Искам хората да влязат и да питат защо тези тука съсипаха държавата".

След този сблъсък депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Елена Гунчева, които участваха пряко във физическата борба, опитаха да обяснят мотивите си така:

"За да попитат защо извършват геноцид над нашия народ".

"Ние поискахме да излезем през този вход, за да отидем при народа си".

"В момента ние се опитваме да излезем, а народът се опитва да влезе".

Чакаше се отговор от ръководството на парламента дали ще приеме група от протестиращите. Заместник-председателят на НС Кристиян Вигенин, който замества Covid заболелият Никола Минчев, отказа.

След опита на протестиращи да нахлуят в НС са отменени заседанията на постоянните парламентарни комисии. Засилено е полицейското присъствие. Движението пред парламента беше блокирано. Цял ден имаше проблеми с мобилните комуникации вътре в сградата.

По-рано депутати от "Възраждане" влязоха в словесен сблъсък с представители на национална служба "Охрана“ след настояването им да отворят вратите и да допуснат гражданите в сградата на парламента. Пред хилядното множество заместник-председателят на парламентарната група на "Възраждане“ Цончо Ганчев заяви:

"Днес ще влезем и ще им зададем въпроси, а утре ще ги изнесем напред с краката. Това, което се случва днес, е само началото на процес, който няма как да бъде спрян, защото ние сме горди българи и се борим не само за нас, а за нашите деца, защото това, което имаме в момента е един здравен фашизъм. Крайно време е да защитим нашите права. Да живее България!" - призова Цончо Ганчев.

Хиляди хора от цялата страна се включиха в националния протест срещу "зеления сертификат" и Covid мерките, организиран от партия "Възраждане", който започна в 12.00 часа.

На площада около паметника на Цар Александър II и около сградата на Народното събрание дойдоха хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучаха патриотични песни.

Протестът не е само политически, но и граждански, заявиха участници в демонстрацията:

"Ние сме против "зеления сертификат" и тези Covid мерки, които са безумни";

"Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край";

"Очаквам и повече хора да ни чуят, за да се противопоставят на световния диктат, това е световен диктат. Това е ограничаване на свободата, на всичко".

"Трябва да има свобода!"

Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали от сутринта. Те паркираха на определено от Столичната община място, като се придвижиха пеш до мястото на протеста.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не беше на протеста. Той беше участник в КСНС при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира, след като се оказа, че председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за Covid-19 след 6-часовия съвет.

Десетки привърженици на партия "Възраждане" са тръгнали от Велико Търново тази сутрин, за да се присъединят към националния протест.

"Това ограничава правата на тази, които го нямат. Мисля, че се предпазваме прекалено добре, при положение, че 80% в другите държави са ваксинирани, а тук са само 20 % - това е показателно", каза един от тях пред кореспондента на БНР.

"И не смятам, че зеленият сертификат ви пази, ограничават нашите права. Скоро време няма да можем да ходим на работа. Принуда", допълни друг.

За напрежение между симпатизанти на "Възраждане" и полицията във Варна сигнализираха от партията. Гражданите са се организирали, за да пътуват заедно. Полицията спряла автобусите и направила тестове за опиати на шофьорите. При двама била положителна пробата за бензодиазепин, а при един - амфетамин. Гражданите са поискали да бъдат направени нови тестове. При повторното тестване, резултатът бил отрицателен и автобусите продължили пътя си. Предполага се, че първите резултати са били положителни заради прием на лекарства.

Симпатизанти на "Възраждане" протестираха и във Варна от 12.00 часа край фонтаните до сградата на общината.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев