АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ И НАЧАЛНИКЪТ НА КАБИНЕТА МУ СА КАРАНТИНИРАНИ

Кирил Петков
11.01.2022 / 10:00

Премиерът Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова се карантинират. Това съобщиха от Министерския съвет пред "24 часа".

Министър-председателят бе контактен на председателя на парламента Никола Минчев вчера вечерта по време на продължилия 6 часа Консултативен съвет по национална сигурност. Веднага след съвета Минчев се почувствал зле, а тест е дал положителен резултат за COVID-19.

Според наредбите за контактен се счита всеки, прекарал повече от 15 минути в затворено помещение с доказано заразен в рамките на денонощие.

Все още не е известно дали Столичната РЗИ ще наложи официално карантира на участниците в КСНС. Там освен Петков и Минчев участваха още президентът Румен Радев, вътрешният и военният министри Бойко Рашков и Стефан Янев, лидерите на парламентарните партии.

Съгласно Приложение № 4 към т. 13 от Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. близкият контакт се определя по няколко показателя, сред които има такива, които са били налице и на вчерашния КСНС при президента:

- директен физически контакт с потвърден случай на COVID-19 (напр. ръкостискане);

- директен (лице в лице) контакт с потвърден случай на COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин. общо за 24 часа (дори и да не са последователни);

- престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с потвърден случай на COVID-19 за ≥ 15 мин.

При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.

Съгласно т. 13 от заповед на министъра на здравеопазването, всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, по преценка на епидемиолог от РЗИ, се поставят под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 10-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев