АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩАТА РУСИЯ-САЩ: МОСКВА НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ НА ЕДНОСТРАННИ ОТСТЪПКИ

Среща Русия-САЩ в Женева
10.01.2022 / 17:45

Москва не възнамерява да отстъпва от вече обявената си позиция по време на преговорите с Вашингтон относно гаранциите за сигурност. Това обяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в ефира на телевизия „Първи канал“. „За компромиси трябва да се подготви американската страна. Русия дойде тук с ясна позиция, която съдържа редица елементи, според мен, напълно разбираеми и формулирани толкова конкретно, включително на най-високо ниво, че отклонение от нашите параметри просто е невъзможно да има“, заяви той.

По думите му разговорът е бил труден, но делови. Руският дипломат подчерта, че Москва е готова да изслуша позицията на САЩ, но конструктивен диалог е възможен само в контекста на преразглеждане на решенията от срещата на върха в Будапеща за бъдещето на Украйна и Грузия в НАТО. Руско-американските преговори започнаха тази сутрин в Женева в закрит формат на територията на Постоянното представителство на САЩ към офиса на ООН. Начело на руската делегация са заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, а от американска страна - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. Още преди началото на преговорите САЩ заявиха, че някои от предложенията са неприемливи. Москва подчерта, че проектът няма ултимативен характер, но Русия няма да се съгласи на едностранни отстъпки, особено под натиск. В същото време Рябков не изключи, че диалогът със САЩ ще се ограничи до една среща и няма да има смисъл да се продължава, но това заплашва с нови конфронтации, пише РИА Новости.

Разговорите по гаранциите за сигурност ще се проведат на три етапа: два дни след срещата в Женева, на 12 януари в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на следващия ден - консултации на Виенската платформа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев