АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КСНС ЗАСЕДАВА ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА РСМ И АЛБАНИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Президенство на РБ
10.01.2022 / 08:45

Президентът Румен Радев е свиквал за днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. Заседанието е насрочено за 14 часа.

Държавният глава обяви още на 16 декември миналата година в Брюксел на намерението си да свика КСНС, на който да се обсъди темата за Северна Македония. Президентът коментира преди дни, че България продължава да бъде открита за диалог.

„Гарантирането на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяване на процесите на дебългаризация, на фалшифициране на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат процеса на интеграция, за да може най сетне ние да отворим вратата за преговори за членство.“

Министър-председателят Кирил Петков подчерта в парламента, че в коалицията има ясна обща позиция по Северна Македония.

„Отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип за взаимоотношенията ни със Северна Македония.“

В края на миналата седмица от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари, като поводът е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев