АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ СЕ ВЛИЗА СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

  Kowid mnozinstwo -l "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Демократична България".
07.01.2022 / 17:18

"Възраждане" и ИТН не участваха в гласуването. В подкрепа на въвеждането на зеления сертификат в НС днес гласуваха 154 депутати от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ. "Против" нямаше. Четирима се въздържаха - 3-ма от ПП и един от ГЕРБ.

Депутатите, които нямат зелен сертификат, сами ще плащат за тестовете си, но няма да ползват предимство на опашката, както бе първоначално предложено.

За останалите лица, които влизат в сградите на НС - администрация, служителите на парламентарни комисии, сътрудниците на парламентарните групи и журналисти, тестовете ще се плащат от бюджета на парламента. От първоначалния списък отпаднаха сътрудниците на депутатите, които също ще трябва да си плащат сами тестовете.

Решението ще се прилага от 24 януари.

Темата отново предизвика бурни дебати в пленарната зала, които продължиха 5 часа и бяха прекъсвани на няколко пъти от почивки.

Кой ще спре депутат, който откаже да се ваксинира или да си направи тест, попита зам.-шефката на НС Ива Митева от ИТН. Тя обясни, че дори НСО не може да ги спре. На тези колеги не им се осигурява и възможност да участват дистанционно в заседанията, критикува още бившата шефка на двата парламента от миналата година.

След като правилата ще важат за всички, тогава нека всички си плащат тестовете, като всички граждани, поиска още Ива Митева.

Зеленият сертификат не предпазва, ваксинираните също разнасят зарази, посочи обаче Костадин Костадинов. Случаите, в които ваксинирани са се разболели, стават все повече. Това важи и за преболедувалите, допълни лидерът на "Възраждане". И даде пример с колегата си и зам.-шеф на НС Цончо Ганев, който изкарал коронавируса 2 пъти за 1 г.

Когато бях ученик, много исках да участвам в "Седморката на Блейк". Но съм сигурен, че в залата има хора, които са искали да се занимават с научна работа. Затова, когато се коментират научни резултати и се говори за наука, това трябва да се прави от хора, които се занимават с наука, скочи проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

Депутатите в никакъв случай не трябва да бъдат третирани като нещо специално. Но е факт, че те имат много задължения, които са в страни от Кодекса на труда. Никой не ни е назначавал, избирали са ни, и сме задължени да идваме на работа тук, обясни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев