АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ОБЕЩА - ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА НАЛОЖИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ

Кирил Петков
07.01.2022 / 11:11

Няма задължителна ваксинация и това правителство няма да наложи такава, това заяви премиерът Кирил Петков при блиц контрола в парламента. И допълни: „Такава задължителна ваксинация няма да стане факт, докато аз съм министър-председател“.

Въпросът дойде от лидера на „Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него, в момента има принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат. И отправи предупреждение: "Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. Готви се голям протест другата сряда". От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г.

Министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата.

Премиерът отговори конкретно на Костадинов: "Уважаеми колеги, трябва да спрем да сочим с пръст на кой това е отговорността, отговорността е на всички нас. Кога ще има спиране на ползване на зеления сертификат зависи само от едно - колко човека са заболели, колко са в болница. Ако не направим всички заедно усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим на този въпрос. Така че нека работим заедно, а не да се опитваме да правим провокации", посочи той.

По повод протестите Петков отбеляза: "Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протестите – не ни е страх от протестите, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Последно, за което ни е страх, е това. Според мен е безотговорно в средата на следващата ковид вълна да направим тези хора да се съберат и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика", заяви Кирил Петков.

„Зелените сертификати са нещо, което никой не иска. Имам приятели с малки бизнеси и това ограничава тяхната възможност да са активни, така че ние осъзнаваме, че това не е перфектно решение, но при тази заболеваемост и в този момент е едно от решенията. Ако вдигнем зеления сертификат, ще е грешка при тази ситуация“, посочи още премиерът, отговаряйки на въпроси на други депутати по темата.

Той допълни, че на този етап не би променил нито една от въведените мерки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев