АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМ.-ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРИЗНА: НЯМАМЕ ДАННИ ДАЛИ ИМА ПОЧИНАЛИ С ТРИ ДОЗИ

Зам.-здравният министър доц. Георги Иванов
07.01.2022 / 09:20

България е в подножието на пика на новата COVID вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден. Това заяви зам.-здравният министър доц. Георги Иванов. В София COVID леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на COVID зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи.

„Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени.

„За съжаление, вероятно ще се премини към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

На въпрос дали има починали с три дози, той заяви, че не се разследва подобен случаи. "Нямаме точна статистика за бустерните дози, правим анализи и като имаме данни ще ви ги съобщим. Да, България не е обобщила статистика дали има починали граждани с три дози", каза доц. Иванов.

На въпрос дали може да има денонощен достъп до ваксиниране, той заяви, че може да се направи, но до момента практиката е показала, че само се харчи ресурс, защото няма достатъчно желаещи за ваксинация.

С най-голямо внимание следим какво се случва в училищата след ваканцията, защото децата разпространяват вируса в семействата си. Стойностите на затваряне на училищата са при 500 болни на 100 000 души.

"Данните, които представи проф. Огнян Кунчев са точни. Ние сме в подножието на пика. Случаите са между 5000 - 6000 души на ден. Цифрата от 100 000 на ден е апокалиптична", заяви зам.-здравният министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев