АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ, СЪРБИЯ, УКРАЙНА, МАКЕДОНИЯ И ГРУЗИЯ ПРАЗНУВАТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 Руският патриарх Кирил ръководи службата в московския храм „Христос Спасител“. Снимка: Ройтерс
07.01.2022 / 09:02

Рождество Христово празнуват днес в редица страни. Сред държавите, които отбелязват празника по Юлианския календар, са Русия, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Грузия, Черна гора, както и монасите на Атон.

В Москва руският патриарх Кирил поздрави християните и пожела на вярващите мир и разбирателство в семействата, любов в сърцата и божието благословение във всички добри дела и постъпки:

„Посещавайте храмовете, пристъпвайте към тайнството, творете дела на любов и милосърдие. Не се съмнявайте - в това е истинският залог за духовно и телесно здраве, непресъхващ източник на сила и вдъхновение, включително и за да служим на Бога и ближните. Рождество е велик празник на любовта и надеждата“.

Патриархът ръководи службата в московския храм "Христос Спасител", а президентът Владимир Путин отбеляза празника в храма в Ново Огарьово, където се намира резиденцията му.

В Сърбия патриарх Порфирий разкритикува съвременното общество и заяви, че на днешния ден в сърцата на хората остава чувството, че радостта не е пълна:

„Ние празнуваме раждането на Христос Спасителя в свят, изпълнен със страх и безпокойство, в атмосфера на неразбиране, недоверие и нетолерантност, чак до изключителност, произтичащи от културата на егоизма и индивидуализма, по същество най-висшите ценности на глобалния потребителски манталитет“.

Повечето от православните вярващи празнуват Рождество Христово на 7 януари (по стар стил) с традиционна черковна служба в полунощ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев