АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАНТИНАТА СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛНА COVID ПРОБА - 10 ДНИ, А ПРИ КОНТАКТНИТЕ - 7

COVID-19
06.01.2022 / 17:34

Карантината за хората с положителни проби за Covid-19 ще бъде намалена от 14 на 10 дни, а при контактните - от 10 на 7 дни.

Това обяви пред журналисти заместник -министърът на здравеопазването д-р Георги Иванов, след първото заседание на Националния пандемичен комитет.

По думите му ще се промени и режима за допуск до страната ни. "Имаме казус с българите, които караха празниците в екзотични страни - те не могат да се приберат. Има и казус с голяма група британски туристи - 1200 души, които идва у нас на ски - те трябва освен зелен сертификат трябва да имат и PCR. Великобритания е страната с най-голям брой болни от Омикрон. Трудно ще допуснем несертифицирани англичани да сеят зараза в Банско", заяви доц. Йорданов.

Той разкри също така, че България е на последно място по брой ваксинирани срещу коронавирус в ЕС. "Знаете излязоха първите преброяването - 35.7 е процентът на ваксинираните българи. Искаме да постигнем поне 60% и си поставяме задача до края на януари да ваксинираме поне 500 хиляди души", уточни той.

По думите му има добър резултат мярката на МС, с която се дават 75 лв. на пенсионерите, които се имунизират. Запитан дали ще има затягане на мерките, а не разхлабване, зам.-министър Йорданов заяви, че това ще се решава на локално ниво според броя на новите случаи. "Формулата в Италия полицай на всеки лифт обаче няма да въвеждаме", категоричен бе той.

Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки.

В състава на комитета влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев