АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: БЪЛГАРИЯ Е ОТКРИТА ЗА ДИАЛОГ С РСМ, КРИЗАТА В УКРАЙНА НЯМА ДА СЕ РЕШИ СЪС СИЛА

Президентът Румен Радев
06.01.2022 / 13:42

"Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или заплахи за употреба на сила, а с диалог и дипломатически средства. Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации са излишни". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет в София.

По думите му към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България заради кризата между Русия и Украйна.

Тази позиция потвърди и министърът на отбраната Стефан Янев, който изтъкна, че няма разминаване между него и президента Румен Радев.

Той обясни, че България участва във взимането на решенията и ако има взето решение, то ще бъде обсъдено и у нас.

"България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония. Но това зависи от изпълнението на копенхагенските критерии за членство от всяка страна-кандидат. България продължава да бъде открита за диалог. Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалога по всички важни теми от взаимен интерес", заяви държавният глава във връзка с членството на РСМ в ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев