АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОДКС ИЗПРАЩА МИРОТВОРЧЕСКИ СИЛИ В КАЗАХСТАН

 Учения на руски спецчасти
06.01.2022 / 10:16

Организацията на Договора да колективна сигурност изпраща миротворчески сили в Казахстан. Това обяви премиерът на Армения Никол Пашинян в качеството си на председател на регионалната организация. Съобщението му беше публикувано на сайта на Кремъл.

В съобщението се посочва, че решението за изпращането на миротворците е било взето, след като президентът Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците си във връзка с появилата се заплаха за националната сигурност и суверенитета на Казахстан. В изпратеното от него до лидерите на страните от организацията писмо той определя ситуацията в страната като "нахлуване на бандитски формирования, подготвени в чужбина".

Съгласно чл. 4 от Договора за колективна сигурност миротворческият контингент ще остане на територията на Казахстан за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката там, заявява Пашинян.

Общата численост на международните сили възлиза на 3600 души. Руската миротворческа бригада е в състава на Централния военен окръг и е разположена в Самарска област. Освен Казахстан в Организацията на Договора за колективна сигурност членуват Армения, Беларус, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев