АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИЛЕН МАТЕЕВ: ИМА НАТРУПАНА КРИТИЧНА МАСА ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

Темида
05.01.2022 / 09:23

Съдебната реформа е най-дълго отлаганата реформа, но това носи и някакви позитиви - има натрупана критична маса за извършването ѝ. Това мнение изрази в интервю за БНР Милен Матеев, председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Матеев има професионален опит като адвокат и нотариус.

Според Милен Матеев е налице и „подкрепа отвътре, от системата за извършването на реформа“.

„В момента има мнозинство, което има волята да направи тази съдебна реформа“, заяви Матеев в предаването „Преди всички“.

Той определи законодателната програма като свръхамбициозна.

Работи се по преструктурирането и разделянето на КПКОНПИ на две отделни комисии, една от които ще бъде овластена с разследващи функции, потвърди Милен Матеев.

„Работи се много усилено. В съвсем кратки срокове ще бъдат внесени промените и то не заради смяната на този или онзи.“

„В момента се обсъжда дали разследващите функции трябва да се извършват от разследващи полицаи, които са към МВР, но са юристи, или следователи от следствието. Въпрос на време е да се намери точният вариант“, уточни Матеев.

Относно двамата бъдещи шефове на двете комисии той съобщи, че се обмисля „за всякакви подобни назначавания всеки кандидат за подобна позиция да минава през специална проверка за моралните му качества, освен за всички други професионални изисквания“.

По темата за специализираното правосъдие Милен Матеев отбеляза, че не трябва да остане нито едно дело, чийто изход да бъде застрашен. „Или пък да се върнат запорирани имущества.“

Не е важно да се смени един прокурор с друг, а да се реформира прокуратурата, изтъкна Матеев. Според него „реално могат много неща да се случат, и то без да минаваме през някакви конституционни промени“.

Ако Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор, със сигурност веднага ще се възползваме от тази възможност, коментира Милен Матеев.

Чрез промени в Закона за съдебната власт и НПК ще бъде създаден механизъм за контрол и търсене на отговорност от главния прокурор при извършени от него закононарушения, увери още той.

Новото управляващо мнозинство си е поставило за цел до три месеца да внесе и промени относно структурата и дейността на Висшия съдебен съвет.

„Нашата идея е ВСС да стане от постоянно действащ – временно действащ орган. Членовете на ВСС да не бъдат обикновени бюрократи и чиновници, а да продължат да са действащи магистрати.“

Темата за изтеклия още през април 2020 г. мандат на Съдебния инспекторат не търпи отлагане и ще бъде отворена още през януари, съобщи Матеев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев