АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТ ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ СИ ОБЕЩАХА ДА НЕ ДОПУСКАТ ВОЙНА

Ядрен взрив
03.01.2022 / 19:11

Лидерите на петте държави с ядрено оръжие - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, излязоха със съвместно изявление за предотвратяване на ядрена война и надпреварата във въоръжаването, предаде БГНЕС. Текстът на документа беше публикуван в понеделник на сайта на Кремъл.

Основен приоритет на петте ядрени сили е недопускането на война, като в изявлението се отбелязва, че „не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана“, а ядрените оръжия трябва да служат за отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войни. По-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Петте държави отново потвърждават важността на противодействието на ядрените заплахи и спазването на двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Те също така остават ангажирани със задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Всяка сила също така възнамерява да поддържа и укрепва националните мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на такива оръжия. Страните повториха, че техните ядрени оръжия не са насочени една към друга или към друга държава.

Ядрените сили също така си поставят за цел „предотвратяване на надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички“. Те възнамеряват да проведат конструктивен диалог, основан на взаимно уважение и признаване на интересите и опасенията на другия в областта на сигурността, се казва в изявлението.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова уточни, че одобрението на съвместното изявление на петте ядрени държави ще помогне за намаляване на нивото на международно напрежение и ограничаване на надпреварата във въоръжаването, както и ще помогне за изграждане на доверие и формиране на основите за бъдещ контрол върху настъпателните и отбранителните оръжия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев