АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ ПОЕМА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС СЪС СТРЕМЕЖ ЗА ИЗЦЯЛО СУВЕРЕННА ЕВРОПА

Франция - EС
31.12.2021 / 18:42

За първи път от 14 години на 1 януари Франция поема ротационното европредседателство.

Още речта на френския президент Емануел Макрон в Сорбоната през септември 2017 година маркира темите, по които ще работи Париж през първата половина на 2022 година - от реформа на шенгенското споразумение през укрепване на социалния модел на ЕС до Зелената сделка.

Макрон, който по време на европредседателството ще се бори за втори президентски мандат, се стреми към изцяло суверенна Европа, която може сама да управлява съдбата си.

Реформата на шенгенското споразумение за Европа без граници трябва да укрепи външните граници на Съюза.

Сътрудничеството с африканските държави е от ключово значение за Франция, която ще е домакин на среща на върха ЕС-Африка през февруари.

Месец по късно е планирана среща на върха с тема „Европейски модел за растеж и инвестиции“, която е пряко свързана с постигането на климатичните цели.

„Ще въведем въглеродният данък по границите на ЕС“, обяви Макрон, който заяви, че Франция ще работи за превръщането на Съюза в световна дигитална сила.

Върховенството на закона и спазването на принципите на правовата държава не подлежат на дискусия, категоричен е френският президент.

При представянето на приоритетите на френското европредседателство във външно политически план Макрон защити визията си за стратегическа автономия на ЕС, която ще позволи на общността да се превърне в равноправен партньор на САЩ, но и да се възприема като суверенен системен конкурент на Китай и Русия.

По силната отбранителна способност на ЕС не е израз на конкуренция, а допълнение към НАТО, увери Макрон.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев