АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН В РАЗГОВОР С ПУТИН ПОДЧЕРТА НЕДОПУСТИМОСТТА НА ЯДРЕНА ВОЙНА

Президентът на РФ Влдимир Путин  и  Джо Байдън
31.12.2021 / 08:42

В телефонния разговор, продължил 50 минути, Байдън заяви, че САЩ настояват Русия да намали военното си присъствие в близост до границата с Украйна, а Путин заяви, че евентуални нови санкции на Запада срещу Москва ще доведат до разрив в отношенията.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън каза на руския президент Владимир Путин, че не трябва да се започва ядрена война, каза Юрий Ушаков, помощник на руския лидер по международните въпроси.

Както каза Ушаков, „много е важно, че президентът Байдън няколко пъти подчерта по време на разговора, че ядрена война не може да бъде започната, нито може да бъде спечелена“. Отбелязва се, че САЩ и Русия имат най-големия ядрен потенциал в света, съобщава РИА Новости .

Байдън отново отправи заплахата си за безпрецедентни санкции срещу Русия, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Байдън описа два пътя", като единият е пътят на дипломацията. "Другият път е свързан повече със сдържане, включително със сериозна цена и последствия, с които ще се сблъска Русия, ако избере да направи инвазия на Украйна", заяви високопоставен американски представител.

"Нашият президент обаче веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло", изтъкна Юрий Ушаков.

Припомняме, че в проектодоговора за гаранции за сигурност на Русия и САЩ Москва предложи на Вашингтон да затвърди принципа за невъзможност за разпалване на ядрена война. Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза през ноември, че нарастващата активност на НАТО в близост до руските граници диктува необходимостта от поддържане на бойната готовност на ядрените сили. През 2020 г. САЩ обявиха, че поради предполагаемите агресивни планове на Москва Вашингтон няма да подпише заявление за недопустимост на ядрена война.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев