АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПРИЗОВАВА БОЙКО РАШКОВ КАТО СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО „ХЕМУС“

 Поводът е интервю на вътрешния министър Бойко Рашков пред БНР Снимка: БНР, архив
29.12.2021 / 13:57

Прокуратурата призовава вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото „Хемус“ след негово интервю по БНР, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите ѝ обвиняемият е поискал да бъде прекратено досъдебното производство и изрично е заявил, че не се признава за виновен.

С изявлението си говорителят на СГП Десислава Петрова даде да се разбере, че МВР не съдейства на прокуратурата по делото за източване на пари, известно като делото „Хемус“, и не е предоставило информация за паричните трансфери, които са обект на разследване.

„В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио доцент Бойко Рашков – министър на вътрешните работи, направи следните изявления, цитирам: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, каза Десислава Петрова.

Именно това изявление е поводът Бойко Рашков да бъде призован като свидетел по делото.

Обвиняемият Борислав Колев в същото време три пъти е отказал да даде показания пред МВР, и в частност пред ГДБОП, съобщи Петрова

„А в рамките на разпит пред наблюдаващите прокурори обвиняемият е изказал съмнения относно работата на служители от ГДБОП.“

На въпрос какво би се случило, ако министър Бойко Рашков откаже да се яви като свидетел по делото „Хемус“, заместник градският прокурор Иво Илиев заяви:

„Ние смятаме, че той ще съдейства, защото в интерес на обществото, на прокуратурата, на институциите и на българските граждани е да се разкрие истината“.

Единственият обвиняем по делото – за пране на пари, е Борислав Колев.

Разследването протича при високо напрежение между МВР и прокуратурата, а директорът на ГДБОП Калин Стоянов е привлечен като обвиняем заради предполагаем натиск върху разследващите прокурори по делото.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев