АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ СТЕФАНОВДЕН

Свети Стефан
27.12.2021 / 10:55

Православната църква почита днес паметта на първия християнски мъченик - Свети Стефан.

Той бил избран да разпространява и проповядва християнството в Палестина, поради което юдейските управници съзрели заплаха от нарастващия брой християни и направили всичко възможно, за да настроят хората от народа срещу богоизбрания дякон.

Свети Стефан бил осъден на смърт от старейшините, поради клеветата на юдеите, че скверни Бога и Мойсеевия закон.

Екзекуцията се състояла извън пределите на Йерусалим, в Йосафатовата долина, където бил замерян с камъни от разярената тълпа. Въпреки всичко, мъченикът коленичил с последни сили и обърнал поглед към небето с думите: "Господи, не им зачитай този грях", след което издъхнал.

Тялото на светеца не било погребано, а било оставено на птиците и зверовете. Според народното поверие, Божията майка наблюдавала мъченическата му кончина и се молела за него.

Днес, мощите му почиват в Сионския храм в Йерусалим, след като през V век един свещеник получил видение за тяхното местонахождение.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

По традиция на днешния ден се приготвят местни ястия и на трапезата се събира цялото семейство.

Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастните си роднини.

Над 270 000 българи празнуват имен ден днес. Името Стефан е сред десетте най-популярни мъжки имена у нас.

Мъжете с името Стефан, които са с постоянен адрес в община Сливен са 1626. От тях 1262 са от града. 690 дами с постоянен адрес в общината носят името Стефка, от които 566 живеят в града. Стефана се казват 32 жени от общината. 22 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Стефания се казват 53 дами, като 41 от тях живеят в града. Господата, носещи името Стефко и Стефчо са съответно 57 и 18 с постоянен адрес в общината. Сред днешните именици се нареждат още Стоян и Стоянка. 1600 мъже са с името Стоян от община Сливен, от тях 1068 са с постоянен адрес в града. 906 жени се казват Стоянка в общината, 597 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Общо 33 са дамите, които носят името Стояна. От тях 27 живеят в града.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев